kulturalis

A béke a legszebb ajándék - tematikus könyvajánló

A decemberi tematikus könyvajánló rendhagyónak tekinthető, habár a téma adott – karácsony – s így a könyvek (CD-k, hangoskönyvek és DVD-k) ehhez kapcsolódóan kerültek kiválogatásra, az ajánló közlendője azonban csak részben kapcsolódik a karácsonyhoz. Valami másra szeretném felhívni a figyelmet.

Elsőként az olvasás szeretetének élményére.

Másodsorban a minőségi – már-már luxus dolognak aposztrofált „én-időre", „családi-időre". Önmagunkkal, gyerekeinkkel töltött pótolhatatlan és értékes időre. A kettő szervesen kapcsolódik, vagy kapcsolódhatna egymással.

Adventi időbe léptünk a naptárunk szerint. Készülünk a legszebb ünnepünkre. Ám az ahhoz vezető előkészületek gyakran feszültté, ingerlékennyé tesznek bennünket. Beszerezni az ajándékokat, összeegyeztetni a rokonsággal a családi látogatásokat, összeállítani a karácsonyi menüt, intézni az elkészítéshez szükséges alapanyagok beszerzését, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ezek sokak számára kellemes terhek, ám saját tapasztalataink és a témában napvilágot látott nemzetközi kutatások is azt mutatják, hogy egyre többen vannak, akik ezeket a heteket állandó rohanásban élik meg. Számukra igencsak stresszes időszak ez. Mégis jó hír nekik, hogy a stresszoldásnak létezik egy meglehetősen költséghatékony módja, aminek múltja hozzávetőleg egyidős az írásbeliséggel.

Mi csak úgy ismerjük: olvasás.

Az olvasás jótékony hatásáról szerintem mindannyian rendelkezünk már valamilyen pozitív tapasztalattal.

Olvasás alatt az agyunk folyamatosan dolgozik. Megjegyzi a szereplők nevét, értelmezi a cselekményszálakat, összefüggésekből filmszerűen elénk vetíti a történetet. Valódi edzés ez a szellemnek. (Főleg, ha Agatha Christie történeteit olvassuk. Poirot-éhoz hasonlóan bőségesen lakmározhat a kis szürke állományunk az általa felsorakoztatott információkból.)

Az olvasás oldja a feszültséget, mert kiragad bennünket a dolgos hétköznapok gondjai közül. Folyamatosan fejleszthető fantáziánk révén olyan világokba és történetekbe csöppenünk, ami nélkülözi a tér-és idő korlátait, levezet a lélek belső világába is. Így tehát szorongásoldó és stresszcsökkentő.

Az olvasni tudás kivételes hatalom.

Zenei hasonlattal élve, a könyv olyan térkép, mint a partitúra (kotta) a zenész számára. Beavatatlanoknak a hangjegyek puszta hangjegyek (vagy táncoló gombócok), ahogy a könyv is csak írásjegyek sokasága. Valódi tartalma, mondanivalója és ezáltal igazi értéke rejtve marad a felszínes szemlélődő számára. Ám, aki befogadóan, kellő tudással, tudásszomjjal tekint bele, annak áradó folyamként mutatkoznak meg értékes kincsei.

Az olvasás személyiségformáló és alakító képessége is említésre méltó. Egy könyv elolvasása még nem elegendő ahhoz, hogy ezt a formáló szerepét beteljesítse. Egyrészt azért, mert csak elegendő mennyiségű és persze minőségű könyvből magunkba szívott tudás és ismeret birtokában tudjuk megismerni és megérteni a körülöttünk lévő világot, másrészt azért, mert ezt a folyamatot minél hamarabb el kell kezdenünk. Kiemelten fontos, hogy még gyerekkorban elsajátítsuk az olvasás képességét. Itt döntő szerep hárul a szülőkre, a pedagógusokra és természetesen a könyvtárosokra. Ők azok, akiknek külön-külön, akár együttes segítségével a gyermekek személyisége fejlődni tud az olvasás által megnyílt lehetőségekkel. Ugyanis a könyvekből megismert történetekből tanuljuk meg például alkalmazni a kedvességet, a becsületet, a tisztességet, a könyörületet, az empátiát emberi kapcsolatainkban. Következésképpen, minél több könyvet olvasunk, minél változatosabb témákban, annál szélesebb lesz látókörünk. Szókincsünk és kifejezőképességünk tovább fejlődik. Mindeközben észrevétlenül elsajátítjuk a kritikus gondolkodás képességét.

Olvasni gondolkodás nélkül értelmetlen, gondolkodni olvasással szerzett ismeretek nélkül meg egyenesen lehetetlen. Az az ember, aki nem olvas könyvet, alig különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni, mert a könyv kotta, a beszélgetés pedig ének a lélek számára.

Karácsonyhoz visszakanyarodván fontos cél mindannyiunk számára, hogy legalább ebben az ünnepi időszakban lassítsunk egy kicsit a tempón, megnyugodjunk, fizikailag és lelkileg feltöltődjünk, békét teremtsünk magunkban és környezetünkben.

Ha nem veszi tolakodásnak Kedves Olvasó, megosztanám a saját receptemet e téren:

Készítsünk el egy meglehetősen komoly űrtartalommal rendelkező bögrében teát/kakaót/forró csokit vagy éppen forralt bort! (Javaslom a teát és a forralt bort, a méregtelenítő és stresszoldó, immunerősítő, gyulladáscsökkentő fűszerek hozzákeverésével – pl. fahéj, szegfűszeg)

Keressünk egy vastag, meleg takarót (én a kellő ellazultság érdekében még egy kötött mamuszt is ráadok a lábaimra)!

Gyújtsunk meg egy mécsest, de akár illóolajat is párologtathatunk (levendula, narancs, erdei fenyő stb.)

Ha hozzám hasonlóan a zene megszállottja, akkor eme ponton érdemes bekapcsolni valamilyen tetszőleges zenét, halk üzemmódban a háttérben (Chopin, Csajkovszkij, Vivaldi, Bach vagy jazz illetve relaxációs zene. Egy kis segítség a kereséshez:

https://www.youtube.com/watch?v=BywDOO99Ia0c

https://www.youtube.com/watch?v=iwt0qSAynqY

https://www.youtube.com/watch?v=mIYzp5rcTvU

Ezt követően helyezkedjünk el otthonunk egy háborítatlan helyén, kényelmes pozícióban kiválasztott takarónk puha ölelésében, távol mindenféle okos-eszköztől!

Vegyünk kezünkbe egy tetszőleges méretű, témájú könyvet! (Ha szükséges, vegyük fel olvasószemüvegünket)

Nyissuk ki a könyvet és kíváncsi tekintettel kezdjünk bele az olvasásba! A béke hozzávetőleg 1-2 oldal zavartalan olvasása után érzékelhetővé válik. :)

Kisgyermekes szülők se búsuljanak, ha nekik nem úgy és olyan formában sikerül elvonulniuk abba a miliőbe, amit a receptúra leír. Lehet, hogy kevesebb a magukra szánt idő, de mint fentebb említettem, felelős szerepüket lehet, hogy ebben az időszakban olyan formában fogják betölteni, amikor együtt kucorodnak a takaró alá, fenyőfaillattal átitatott szobájukban a csemetéjükkel egy varázslatos utazásra a könyvek világában. És ez az, ami gyermeke(ik) számára a tökéletes alapot jelentik majd. Tökéleteset, mert a közösen átélt élmények, az olvasáshoz, a meséléshez fűződő pozitív emlékek teszik őt a későbbiekben értéket felismerő és megtartó, értő és érző emberré. Ezáltal olyan olvasó személlyé válik, aki majd idővel a saját életében is törekedni fog ennek a békének az elérésére. Akit majd ezek a hatások tesznek képessé az értékek megtartására.

Kedves Olvasók, remélem az ünnepi készülődés közepette is szánnak időt a könyvtár felkeresésére, hogy még időben hazavigyék a stresszoldó terápia ajánlott segítőit, melyek szintén rendhagyó módon nem csak olvasóikat, hanem hallgatóikat, illetve nézőiket is várják.

Ajándékozzunk magunknak és szeretteinknek békés pillanatokat az olvasás élményén keresztül!

Áldott, békés és szeretettel teli adventi időszakot kívánok! 


Csodákkal teli éjszaka (14 megható történet a magyar és a világirodalom nagyjaitól)

„Jön a Jézuska… még hat nap, még öt nap, még három nap. Hosszú idő! Nagyon hosszú… még az utolsó óra is rettenetesen hosszú."

Ám amikor megérkezik, a csodákkal teli éjszakán bármi megtörténhet. Tizennégy varázslatos mesét válogattunk össze kedves olvasóinknak e csepp kis ajándékkönyvbe a szeretet ünnepéről, magyar és világirodalmi szerzők tollából. Megható vagy éppen kacagtató történeteik hatására karácsonykor egy kis időre elfeledhetjük szívünk minden szomorúságát és figyelmünkkel végre egymás felé fordulhatunk.

Raktári jelzet: C 76


Donna VanLiere: Karácsonyi fény

Egy kisvárosban, Grandonban öt nagyon különböző ember együtt fedezi fel a karácsony igazi jelentését.

Jennifer és Ryan, akik mindketten egyedülálló szülők, saját veszteségeikkel és fájdalmaikkal küszködnek. Miközben próbálnak előrelépni a jelenben, még mindig a múlt emlékei, örömei és bánatai kötik gúzsba őket. A tizenhat éves Kaylee olyan döntést kénytelen hozni, amelynek következményei az egész családjára kihatnak. Stephen és Lily boldog házasok, akik családalapítást terveznek, ám váratlan akadályba ütköznek.

Mindannyian saját harcaikat vívják, miközben életük útja egy merőben szokatlan templomi pásztorjáték során közös csomópontba fut. A próbák során nemcsak karácsonyi dalokat tanulnak, hanem megtanulják, hogy mindig van remény, ha elég erősek, bátrak, és képesek szeretni.

A New York Times sikerlistás írónője szívmelengető, tanulságos történetet mesél el nekünk a szeretet és a hit erejéről, hogy megmutassa, a lehetőségek ott rejtőznek körülöttünk, csak rájuk kell találnunk.

Raktári jelzet: V 31Donna VanLiere: A karácsony ígérete

Egy kisvárosban, Grandonban öt nagyon különböző ember együtt fedezi fel a karácsony igazi jelentését.

Jennifer és Ryan, akik mindketten egyedülálló szülők, saját veszteségeikkel és fájdalmaikkal küszködnek. Miközben próbálnak előrelépni a jelenben, még mindig a múlt emlékei, örömei és bánatai kötik gúzsba őket. A tizenhat éves Kaylee olyan döntést kénytelen hozni, amelynek következményei az egész családjára kihatnak. Stephen és Lily boldog házasok, akik családalapítást terveznek, ám váratlan akadályba ütköznek.

Mindannyian saját harcaikat vívják, miközben életük útja egy merőben szokatlan templomi pásztorjáték során közös csomópontba fut. A próbák során nemcsak karácsonyi dalokat tanulnak, hanem megtanulják, hogy mindig van remény, ha elég erősek, bátrak, és képesek szeretni.

A New York Times sikerlistás írónője szívmelengető, tanulságos történetet mesél el nekünk a szeretet és a hit erejéről, hogy megmutassa, a lehetőségek ott rejtőznek körülöttünk, csak rájuk kell találnunk.

Raktári jelzet: V 31


M.C.Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók

Agatha ​Raisin lázasan tervezgeti karácsonyát, amelyet ezúttal igazi mesebeli ünnepként szeretne megülni. Titokban reménykedik volt férje, James Lacey felbukkanásában is. Várakozása közben különös levelet kap egy eldugott falu gazdag birtokosnőjétől, aki arra gyanakszik, hogy a családjából valaki meg akarja ölni.

Agatha boldogan hagyja ott unalmas eseteit, és egykori kollégájával, Roy-jal elautózik az ódon udvarház tulajdonosához. Kapóra jön segítségként egy új gyakornoklány, Toni, akit nemcsak a szerencse kedvel különösképpen, de a szimata is páratlan. Agathát elfogja a féltékenység, mert úgy tűnik, felbukkant a színen egy nála is ígéretesebb tehetség, aki ráadásul rendkívül csinos is…


A titkokkal teli udvarházban összegyűlik a család, és hamarosan bekövetkezik a gyilkosság. Nem egyszerű megfejteni a rejtélyt, mert a rokonokon kívül a faluban mindenki gyanús, aki él, hiszen az áldozat szinte tálcán kínálta magát, hogy végezzenek vele.

Raktári jelzet: B 43


 Carole Matthews: A csokiimádók karácsonya

Közeledik ​a karácsony, de a Csokiimádók Klubjának baráti körét nem csak az ajándékvásárlás gondjai nyomasztják. Lucy lelkesen, teljes erőbedobással vezényli a Csokoládé Mennyország kávézó mindennapjait, ám emiatt már hetek óta nem jut ideje barátjára, az Imádott Aidenre.

Ráadásul ismét felbukkan volt vőlegénye, a csalfa Marcus, akinek a megjelenése szinte mindig csak újabb bonyodalmakkal jár. Nadia az őt ért szívszorító veszteség után nem kereste a férfiak társaságát, de az ellenállhatatlanul vonzó Jacob talán hosszú idő után utat találhat a szívéhez. Vajon valóban egymásnak szánta őket a sors?

Chantal és a férje, Ted nem tud betelni újszülött lányuk, Lana szépségével. Ám Chantal egyáltalán nem biztos abban, hogy a baba érkezése elég ahhoz, hogy a házasságuk ne fusson zátonyra.

Autumn a családot sújtó váratlan tragédiával birkózik, próbálja visszanyerni lelki egyensúlyát. Ha vőlegényétől nem kapja meg mindazt a bátorítást és segítséget, amire szüksége van ahhoz, hogy magára találjon, előfordulhat, hogy másnál keres vigaszt?
A Csokiimádók Klubjának tagjai jól tudják, hogy a nehéz helyzetekben sokat segít, ha barátnőikkel megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat, főleg ha mindezt intenzív csokifogyasztás közben teszik.

Raktári jelzet: M 43


 Debbie Macomber: Karácsonyi varázs

Laurel ​és Zach harmonikus házasságát csak egy kisbaba érkezése tehetné teljesebbé. A pár komoly anyagi áldozatot vállal, hogy saját gyermekük születhessen; a sorozatos kudarcok után pedig még tovább növeli az elkeseredésüket, hogy az örökbefogadás sem sikerül. Laurel ezek után lemond a gyermekvállalásról, és minden erejét az egyre rosszabb mentális állapotban lévő nagyanyja, Helen ápolásának szenteli. Segítséget az év végi időszakban a helyi szociális gondozóktól hiába remél.

Pont ezért igazi csoda, amikor Mrs. Miracle megérkezik a családhoz. Állítása szerint a Gondoskodó Angyalok segítő szervezet küldte, a megjelenése mégis inkább isteni gondviselésnek tűnik. Helen állapota a társaságában napról napra javul, az asszony visszatalál egykori aktív életéhez. A kis család mindennapjaiban pedig egyre több megmagyarázhatatlan, varázslatos dolog történik. Mire megszólalnak a karácsonyi harangok, minden titok lelepleződik…

Debbie Macomber legújabb kötete nem egy megszokott karácsonyi történet. Elgondolkodtató és lélekemelő írás a szeretet erejéről és arról, hogy életünk egyik legnagyobb ajándéka a hit.

Raktári jelzet: M 10


Kathryn Taylor: Karácsonyi küldetés

A ​történet főszereplője a rendezvényszervező Lilian Holmes (Lilly), aki karácsony előtt néhány héttel nagynénjéhez, Caroline-hoz utazik az angol Tóvidékre. Caroline ott egy takaros panziót vezet, amelyben azonban semmi sem érezhető a karácsonyi várakozás bizsergető hangulatából, ugyanis a tulajdonosnő eltörte a lábát, gipszben fekszik, így nem kezdhet hozzá az ünnepi előkészületekhez.

Lilly elvállalja, hogy a festői üdülőhelyen nagynénje helyett megszervez egy német hangulatú karácsonyi vásárt, és lelkesen beleveti magát a munkába. Egyszeriben annyi teendője lesz, hogy azt sem tudja, hol áll a feje. Valójában azonban hálás az elfoglaltságért, amely eltereli a figyelmét arról, hogy nemrégiben szakított a barátjával, aki megcsalta. Ezért aztán – újabb csalódástól tartva – igencsak ellenségesen viselkedik a panzió jóképű vendégével, a zenész Tom Lewisszal.

Az elutasítás helyét azonban lassan kíváncsiság foglalja el, miután megsejti, hogy Tom valamilyen titkot rejteget. Ki lehet valójában a férfi, és miért éppen Caroline panziójába költözött be? A karácsonyi készülődés közben Lilly és Tom sok időt tölt együtt, közel kerülnek egymáshoz, és Lilly egyre kevésbé tudja kivonni magát a férfi vonzerejének hatása alól. De vajon benne is csalódnia kell majd?

Raktári jelzet: T36


Dorothea Benton Frank: Karácsony receptre

Theodora, ​a fürge és eleven eszű matróna, bosszúsan tapasztalja, hogy családja elviselhetetlen agyatlanok gyülekezetévé vált. Amikor az ünnepekre végre összetereli az egész civakodó bagázst, sóvárogva gondol gyerekkora szertelen és meghitt karácsonyaira.

Mennyire hiányzik az otthon sütött-főzött finomságok alatt roskadozó asztal, a pazarlón hóbortos díszítések, a kandalló melletti csodálatos beszélgetések nagyanyja szeretett házvezetőnőjével és bizalmasával, Pearllel. Hova lett mára a szeretetet, az öröm…és a békesség?

De Theodora elhatározza, hogy megismerteti családjával a varázslatos karácsonyt…

Mert van valaki, aki ismeri Theodora vágyait, és teli zsebbel, szívében a dél-karolinai partvidék egykori rabszolgáinak varázslatával és annyi józansággal érkezik hozzá, ami elég, hogy a karácsonyt olyan csodává varázsolja, amilyennek lennie kell.

Mindeközben csodálatos recepteket ismerhetünk meg, hiszen a regény a gasztro-irodalom remeke.

Raktári jelzet: F 91


Sarah Morgan: Gyere hozzám karácsonykor!

A White család a hólepte Aspenben gyűlik össze Rosie karácsonyi esküvője alkalmából.

Elsőként a szülők, Maggie és Nick érkeznek. Örülnek a lányuk boldogságának, de közben súlyos titkot rejtegetnek: saját házasságuk zátonyra futott, sőt a válás is elkerülhetetlennek látszik. Miután az utóbbi hat hónapban külön éltek, végképp nem örülnek neki, hogy összezárják őket ebben a romantikus téli mesevilágban.


Rosie nővére, Katie szintén tart az esküvőtől. Aggódik, hogy impulzív, kedves, kissé naiv húga hibát követ el, ezért elhatározza, hogy megmenti önmagától. Kérdés persze: a vőlegény jóképű tanúja, Jordan hagyja-e, hogy közbeavatkozzon.


A leendő menyasszony nagyon szereti a párját, de mostanra komoly kétségei támadtak. Már mindenki megérkezett az esküvőre, mégis hogyan mondhatná el nekik, hogy nem biztos a dolgában?!
A nagy nap egyre közeledik, és az érzelmek mindinkább elszabadulnak – ezt a karácsonyt egyikük sem felejti el soha!

Raktári jelzet: M88


 Sarah Morgan: Gyere haza karácsonyra!

A hóborította Skót-felföldön Suzanne McBride a tökéletes karácsonyról álmodik…

Három örökbe fogadott lánya hazajön az ünnepekre, és ő már alig várja, hogy találkozzanak. De vajon elegendő-e a karácsony varázsa, hogy összehozza a McBride lányokat? Elég szoros-e a családi kötelék egy közösen eltöltendő téli vakációhoz?

A munkamániás Hannah tisztában van vele, hogy nem hagyhat ki két családi karácsonyt egymás után. De igazából nem is a szülői elvárások nyomasztják, hanem egy titok, amely mindent megváltoztat, talán az egész életét is. Bethnek, aki főállású anya, szintén megvannak a saját problémái. Azon rágódik, visszamenjen-e dolgozni, de nehéz úgy fontos döntéseket hozni, hogy az embert folyton idegesítik a rokonai.

Aztán ott van Posy, aki egyáltalán nem biztos benne, hogy jó-e így az élete, de tekintve, hogy úgy érzi, a szülei csak rá számíthatnak, nem mer változtatni rajta. És akkor még nem beszéltünk a jóképű szomszédról, Luke-ról, aki határozottan tetszik neki!

Raktári jelzet: M 88


Katie Fforde: Karácsonyi lakoma és más történetek

Idén minden kívánságod teljesül! Mondj igent a boldogságra! A Francia kaland, a Tökéletes megoldás és számos egyéb nemzetközi bestseller szerzője e kötetében lélekemelő, romantikus és szórakoztató történetekkel ünnepli a karácsonyt.

Mit tegyünk, ha szenteste egy behavazott skót kisvárosban ragadunk egy jóképű idegennel…?
Mi a teendő, ha a karácsonyt a családunkkal akartuk volna ünnepelni, de egy szobafoglalási zűr végül egy sármos férfival hoz össze…?
Mi történne, ha egyszer az életben hagynánk, hogy a sors vezesse a kezünket, egyenesen a boldogságig…?

Katie Fforde bájos humorral és – nem mellesleg – ínycsiklandó étkekkel teli kötete szép karácsonyi ajándék mindenkinek, aki hisz a szeretet és a barátság erejében, az újrakezdésben vagy a folytatásban, és abban, hogy ha odafigyelünk egymásra, tényleg megtörténhet a csoda…, és akár még szerelembe is eshetünk.​

Raktári jelzet: F 55


Mike Mitchell: Túlélni a karácsonyt (DVD)

Amikor Drew Latham (Ben Affleck) úgy dönt, hogy bérel magának egy családot az ünnepekre, akkor elszabadul a pokol, kitör a viszály és a feje tetejére áll minden.
Drew belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt, és egy olyan ajánlatot tesz a Valco-családnak (James Gandolfini, Christina Applegate, Catherine O'Hara), amit… jobb lett volna, ha visszautasítanak.
Így viszont a bosszantó vendégük és az idegesítő kívánságai rémálommá teszik a békés ünnepet. Eközben mi, nézők, jókat derülhetünk a nagy családi felforduláson.

Raktári jelzet: T93


Seth Gordon: Négy karácsony (DVD)

Minden karácsonykor a boldog vadházasok, Brad és Kate repülőre ülnek, hogy megszabaduljanak az elvált szülőktől és az idegesítő rokonságtól. Ezúttal azonban mindent belep a vastag köd, még a Jézuska sem tudja eloszlatni, a repteret lezárják, így hőseink kénytelenek megülni a családjaikkal négy karácsonyi ünnepet egyetlen pörgős, mulatságos nap alatt. Vince Vaughn és Reese Witherspoon a főszereplői ennek a sztárparádénak, amely igazán megdolgozza a rekeszizmokat: Brad megtanulja, hogyan ne szereljünk fel parabolaantennát, Kate hadseregnyi csintalan kölyökkel veszi fel a harcot egy felfújható karácsonyi kastélyban, majd Máriává és Józseffé kell válniuk egy bolondos ünnepi játék kedvéért. Vajon túléli-e Brad és Kate kapcsolata a Négy karácsonyt?

Raktári jelzet: N39


Robert Vince: Karácsonyi kutyabalhé (DVD)

Ez a szívmelengető kaland Disney klasszikus ünnepi meséinek legszebb hagyományait idézi. Most megtudhatod, hogyan kezdődött a Mikulás és hű négylábú segítőjének legendás barátsága!
Amikor a Mikulás és legújabb jó barátja rájönnek, hogy a világ összes gyerekéből kiveszett az ünnep szelleme, felkerekednek, és elutaznak New Yorkba.
Igen ám, de egy baleset következtében az öreg hószakállú elveszíti az emlékezetét, és így már csak hű kutyája, egy kedves kis árva és új barátja, Will segíthet ismét megtanítani a világot, arra hogy miről szól igazából az ünnep!

Raktári jelzet: K17
"Nincs időm olvasni" kihívás - 2022. december
Új könyveink novemberben II.

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher