kulturalis

A pöttyös az IGAZI! - tematikus könyvajánló

A Könyvmolyképző Kiadó évente számtalan könyvet kiad. Az olvasók választásának megkönnyítése érdekében egyfajta rendszerbe sorolták az olvasnivalókat, leginkább korosztály és téma szerint, ezt a könyveken lévő pöttyök jelzik.

Tematikus könyvajánlónkban háromféle könyvtípust mutatunk be.

"Melyik pötty mit jelent?" Gyakran hangzik el ez a kérdés a kiadó kapcsán.

Vörös pöttyös – 14-18 éves lányoknak szóló young adult. Nagyon sokféle műfajban íródnak ezek a könyvek, ez ugyanis nem tematikai, hanem korcsoportbeli kategória. Találkozhatunk fantasy-vel, disztópiákkal (az utópia negatív változatával), romantikusokkal, de a horror és a sci-fi történetek sem ritkák. Könnyed, szórakoztató, ám csavarokkal teli regényekre bukkanhatunk ebben a kategóriában. Általában első szerelem vagy beilleszkedés a téma, azonban erotika és szexualitás, vagy ezeknek a leírása vagy nincs jelen, vagy maximum viktoriánus utalás szintjén.

Arany pöttyös – Felnőtt női olvasóknak szóló történetek, árnyaltabb nyelvezettel, karakterábrázolással, és felnőtteknek élvezhető, bonyolultabb történetvezetéssel. Nagyon széles a paletta, jelen van kortárs realista regény, vagy lélektani írás is, de fantasztikum, vagy történelmi regény is.

Rubin pöttyös A 18-30 éves nőknek szóló new adult (NA) tehát a 18+-os fiatal felnőtteknek szánt regények. Az életkezdés problémáival, a kapunyitással, párkereséssel foglalkozó romantikus könyvek, gyakori az erotika, akár explicit leírásokkal. A lendületes írásmódú, sodró könyvek jellemzők.


Vidal, Séverine: Bicebóca szívek

Vlad új srác a suliban. Ha ül, csak a gyönyörű szemét látja az ember, a szemébe lógó huncut tincsét, elbűvölő mosolyát.

De ha feláll és elindul, a térdei összekoccannak, a mozgása rendezetlen, egyensúlya ingatag: születésétől fogva mozgássérült. A jópofa, érzékeny és szókimondó fiú gyorsan barátokra tesz szert, akik szívvel-lélekkel mellé állnak, hogy megvalósíthassa álmát. Lou, a szép szőke Lou is ott van közöttük, csakhogy vele kapcsolatban Vlad többre vágyik, mint egyszerű barátságra...

Egy friss hangú, szívmelengető történet szerelemről, barátságról, másságról, elfogadásról, amely bebizonyítja, hogy még ha két lábbal is (alig) áll az ember a földön, attól még elérheti a csillagokat.

Raktári jelzet: V 83 


Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei sorozat

A sorozat első kötete a Leányrablás Budapesten 2014-ben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. Az olvasó megismerheti a századfordulós budapesti életet, megtudhatja milyen lehetett akkor bárónak, bárónénak, polgárnak, cselédnek, bűnözőnek vagy éppen prostituáltnak lenni. Egy komplex, valós képet kap a társadalomról, illemről és a mindennapi életről. Amellett, hogy korhű, a sorozat rendkívül izgalmas is. Annyi rejtély meg fordulat van benne, hogy az olvasó nem győz csodálkozni.

 • Leányrablás Budapesten
 • A Rudnay-gyilkosságok
 •  Beretva és tőr
 • Ármány és kézfogó
 • Bitó és borostyán
 •  Nász és téboly
 • Szer'usz világ
 • A Barnum-rejtély

Raktári jelzet: B 86 


Greff Magdi: Húzós szerelem  

Különleges regény a sportról és a szerelemről.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat. Melyikük a nagy szerelem?

Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Raktári jelzet: G 62 


Jennifer Armentrout​: Luxen sorozat

Katy Swartz és az anyukája Floridából költöztek a világ végére, egy eldugott kisvárosba, ahol még a ,,közeli" boltot sem találják meg segítség nélkül. Katy apukája több éve halt meg egy súlyos betegségben, de az anya és lánya még nem tették túl magukat a traumán. A két fős családot a szomszéd lány kedvesen üdvözli, és az iskolában is szeretettel bánnak vele, de persze kivételek mindig vannak. Katy ugyanis furcsa dolgokat vél felfedezni egy-két iskolatársánál. Talán mégsem olyan unalmas ez a kisváros.. Talán mégsem olyan eldugott...

 • Obszidián (Luxen 1.)
 • Ónix (Luxen 2.)
 • Opál (Luxen 3.)
 • Origin (Luxen 4.)
 • Opposition – Ellenállás (Luxen 5.)
 • Shadows – Árnyak (Luxen 0.5)
 • Oblivion – Feledés (Az Obszidián tükörregénye – Luxen 1.5)
 • Oblivion – Feledés 2. (Az Ónix tükörregénye – Luxen 2.5)
 • Oblivion – Feledés 3. (Az Opál tükörregénye – Luxen 3.5)
 • Obsession – Függőség (spin-off kötet)

Raktári jelzet: A 83 Csendes Nóra: Zápor utca

Kockáztatnál ​a szerelemért?

Két történet – két tizennyolc éves lányról. Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami. Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni.

De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat. Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?

Raktári jelzet: C 54 


Jay Asher: Tizenhárom okom volt...

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át." – Gordon Korman

„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő." – Chris Crutcher

Raktári jelzet: A 88 


Swati Avasthi: Ököl/Jog​​

A tizenhat éves Jace Witherspoon apja keze által átrendezett arccal régen látott testvére küszöbéhez ér 3,84 dollárral és egy titokkal. Megpróbál tovább lépni, új barátokat, új iskolát és új munkát találni, de hiába minden, ha nem képes elfelejteni, amit maga mögött hagyott. Édesanyját még mindig markában tartja az apja. És volt barátnője egy titkot őriz – ki tudja meddig.

Kiderül, hogy vannak dolgok, amiktől nem lehet csak úgy elsétálni. – Swathi Awasthi lebilincselő képet fest arról, hogy mi történik utána. Miután, azt mondod, elég, miután lelépsz hogyan kezdj el ismét élni?

Az olvasó egész biztosan nem tudja abbahagyni ezt a letehetetlen könyvet.

Raktári jelzet: A 98 


Laura Arkanian: Holdezüst, vérarany

Szerelem, harc, szövetség

Vámpírnak lenni jó – kivéve, ha a kedvesed egy vérfarkas.

Peter és Andrea éli a fiatalok életét, randiznak, szakítanak, ám egyszer egymással találkoznak.
De nem sejtik, hogy kicsoda a másik, és túl későn jönnek rá.
A szerelem azonban dacol a törvénnyel, nem tűr határokat. Ketten megalapítják a renegát falkát.

Csakhogy a város kényes egyensúlya felborul. Vámpírok és vérfarkasok összecsapnak, de a saját kolóniákon belül is elindul a hatalmi harc.
Ki lesz az új vezető? Hogy éled túl a testvéreid bosszúját?
Lehet-e a szeretni valakit, aki ennyire más?

Tarts velünk az izgalmas körjátékban, ahol a szerelem és a halál kéz a kézben jár.

Sajátos hangulatú, izgalmas, lendületes történet némi humorral és éppen csak annyi romantikával megfűszerezve, amennyi elég ahhoz, hogy fenekestül felfordítsa egy város életét – nap és hold alatt.

Raktári jelzet: A 82 


Kathleen Glasgow: Girl in pieces - lány darabokban

Az ​embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.

A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.

A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, „majdnem híres" zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.

Charlie-nak azonban – szinte tudtán kívül – új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat fordítson a kilátástalan, veszélyes kapcsolatnak.

Nem könnyű olvasmány. Nemegyszer megríkatja az olvasót, de reményt is ad.

„Nyugtalanító, gyönyörű és megkerülhetetlen könyv, ami még sokáig veled marad azután is, hogy az utolsó oldalt elolvastad." Nicola Yoon, a New York Times-bestseller Minden, minden c. regény szerzője

„Melegen ajánlom ezt a regényt azoknak a tizenéveseknek, akik inspirációt keresnek vagy reményre szorulnak látszólag kilátástalan helyzetekben. Vedd a kezedbe a Lány, darabokbant, és kövesd Charlie-t, miközben szerelmes lesz, megismeri önmagát, és megtanul szakítani a múlttal." – Joshua Flores, GERMmagazine

Raktári jelzet: G 47


Amélie Antoine: Miért?

Két átlagos család.

Két család, ahol mindenki elhallgatja a problémáit, hogy ne terhelje a többieket.
Két család, ahol a szülők gondoskodó szeretettel veszik körül gyermekeiket,
mégsem tűnik fel nekik, mekkora a baj. Két átlagos kamasz lány. Osztálytársak.
Akár barátnők is lehetnének, de nem azok. Ki tudja, miért?

Egy regény a ki nem mondott szavakról, az észre nem vett jelekről, a hamis látszatról. Kérlelhetetlen krónika a zaklatásról, az áldozatok csöndjéről, a hozzátartozók, a környezet vakságáról.Egy könyv, amit mindenkinek olvasnia kell. Fiataloknak és szülőknek, mert sorsfordító.Mert nem csak másokkal történhet meg.

Raktári jelzet: A 69 


​Ally Carter: Uncommon Criminals - különös bűnözők

A ​hírnév kötelez. Katarina Bishopra sokféle címkét aggattak már eddigi rövid élete során: barát, unokahúg, gyermek, tolvaj. Ám az elmúlt két hónapban ő lett a lány, aki a bandájával kirabolta a világ legnagyobb múzeumát. Éppen ezért Kat meg sem lepődik, amikor felkérik, hogy lopja el a hírhedt Kleopátra-smaragdot, hogy visszakerülhessen jogos tulajdonosához. Csakhogy van három gond. Először is, a drágakövet harminc éve senki sem látta. Másodszor, az Egyiptomi Birodalom bukása és Kleopátra halála után bárki birtokolta is a smaragdot, képtelen volt sokáig megtartani; a történelem pedig hajlamos ismételni önmagát. Kat csapatát mégis a harmadik probléma aggasztja leginkább: a kövön átok ül.

A lány, még ha nyakig benne van is a pácban, harc nélkül nem adja fel. Végtére is vele van a legjobb barátja – a nagyszerű Hale – és a csapat többi tagja. Együtt erednek Kleopátra smaragdjának nyomába, és miközben sorra cselezik ki az átkokat, rájönnek, hogy azoknak a trükköknek és svindliknek, amiket a tolvajcsaládok évszázadok óta sikerrel alkalmaztak, most semmi hasznát nem veszik. Ez pedig azt jelenti, hogy Katarina Bishop kénytelen felrúgni a saját szabályait.

A Tolvajok klubja méltó folytatása.

Raktári jelzet: C 12 


Cselenyák Imre: A tölgyek alatt

Milyen érzés túlélni gyermekedet és legszeretettebb barátaidat?

Arany János a szelídség, a nemes egyszerűség mintaképe. Kisvárosi gátlásait élete végéig megőrizte, szava halk, szerény, jelleme visszahúzódó. Bámulatos tehetségéből adódóan, és szorgos önképzése nyomán már harmincévesen elérte a műveltség legmagasabb fokát.

Rendkívül fejlett érzékenysége alkalmassá tette kifinomult megfigyelésekre, költészetté változtatta a szeretetet, a szenvedéseket, a fájdalmakat. A magyar nyelv legkifinomultabb mívelőjévé vált.

Cselenyák Imre érzékeny korrajzában nemcsak a nagy költő, Arany János válik emberközelivé, hanem szerető tollvonásai nyomán megelevenedik a szenvedélyes barát, Petőfi Sándor és a szabadságharc híres alakjai is.

Kiemelkedően gazdag és hiteles regényes életrajz Arany Jánosról.


Raktári jelzet: C 53 


Carnarvon grófnéja: Lady Almina és a valódi Downton Abbey

Highclere Castle elveszett öröksége. Downton ​Abbey igaz története, melyet lady Fiona Carnarvon, Highclere Castle úrnője beszél el. A helyé, ahol a hihetetlenül sikeres televíziós sorozatot is forgatták. Lady Fiona Carnarvon 2001-ben lett Highclere Castle úrnője. Az azóta eltelt esztendők alatt teljesen elbűvölte Highclere gazdag története és azok a rendkívüli emberek, akik az évszázadok során itt éltek.

Egy személy különösen megragadta Fiona képzeletét – lady Almina, az ötödik grófné. Almina a bankmágnás Alfred de Rothschild törvénytelen gyermekeként született. Az egyetlen lánya volt, akiért a férfi rajongott. Tizenkilenc éves korában ment nőül Carnarvon ötödik grófjához, mérhetetlenül nagy hozományt víve a házasságba.

Az élet Highclere-ben kezdetben fényűző, ötszáz fős fogadások szédítő forgatagát jelentette, és alkalmanként még királyi látogatójuk is akadt. Almina nyolcvanfős személyzetet felügyelt, melyből sokak családja már nemzedékeken keresztül Highclere-ben szolgált.

Ám miután kitört az első világháború, az élet a kastélyban is örökre megváltozott. A történelem közbeszólt, Almina és Highclere személyzete a múlt század egyik legviharosabb időszakában találta magát. Almina rákényszerült, hogy előássa bátorsága legrejtettebb tartalékait, és így biztosítsa valahogy családja, szolgálói és a kastély túlélését. Elveszett idők figyelemre méltó története ez. Highclere azonban mindmáig fennmaradt, és ezzel a könyvvel bepillanthatunk Anglia egyik legpompásabb viktoriánus kastélyának örökségébe és történelmébe.

Raktári jelzet: C 12 


 Fiona Valpy: Emlékek tengere

Kendrához csak egy kérése van betegeskedő nagyanyjának: írja le a történetét, mielőtt az feledésbe merül…

A tizenhét éves Ella élete 1937-ben örökre megváltozik, amikor a családja elküldi, hogy a nyarat a gyönyörű Île de Rén töltse, és megismerkedik a karizmatikus, kreatív Christophe-fal. Együtt töltik a nyarat, felfedezve a sziget homokos tengerpartjait és kristálytiszta vizeit, és a lány életében először igazán szabadnak érzi magát.

Ám a háború kitörése megváltoztat mindent. Ellának haza kell térnie Skóciába, ahol önkéntesként részt vállal a háborús erőfeszítésekben, a vonzó Angus mellett. Ebben az új világban Ella úgy érzi, egyre távolabb sodródik attól, aki Île de Rén volt. Megtalálhatja valaha is a visszautat? És akarja-e ezt?

A szélfútta Île de Rétől a sziklás skót hegyekig ívelő Emlékek tengere varázslatos történet az emlékezet erejéről, a szerelemről és a második esélyről.

Add át magad, és a történet még sokáig elkísér!

Raktári jelzet: V 26 


Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek

Lucy Hutton és Joshua Templeman ki nem állhatják egymást. Nem csupán ellenszenvesek egymásnak. Nem épp hogy csak megtűrik egymást. Hanem gyűlölik a másikat.

Az sem okoz nekik problémát, hogy ki is mutassák az érzéseiket egy sor rituális, passzív-agresszív játékon keresztül az irodában, ahol egy kiadó társigazgatóinak asszisztenseiként egymással szemben ülve dolgoznak.

Lucy nem érti Joshua karót nyelt, ideges, aggályoskodó hozzáállását a munkához. Joshua pedig egyértelműen nem tudja hova tenni Lucy hóbortos ruháit, különcségét és túlzott derűlátását.

Most ugyanazért az előléptetésért versenyeznek, és elszánt küzdelmüket immár semmi sem fékezheti meg. Lucy nem hajlandó meghátrálni, annak ellenére sem, hogy legújabb játékuknak álmai munkája lehet az ára… Ám pont amikor a köztük lévő feszültség a tetőpontjához közeledik, Lucy rájön, hogy talán nem is utálja a férfit. És talán a férfi sem utálja őt.

Vagy lehet, hogy ez is csak egy újabb játék?

Raktári jelzet: T 50 

Új könyveink augusztusban
Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Gróf Almásy ...

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher