kulturalis

John Green: Csillagainkban a hiba. Könyv- és filmajánló első kézből

A Csillagainkban a hiba egy 2014-ben bemutatott romantikus filmdráma. A forgatókönyvet John Green amerikai író azonos című regénye alapján Scott Neustadter és Michael H. Weber írta. A film trágár beszédet és a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz. A film 16 év alatti gyermekek számára nem ajánlott.

Habár a történet két súlyos betegségben szenvedő tiniről szól, és emiatt szerelmük nem lehet teljes, én úgy gondolom, hogy mégis érdemes megnézni a filmet vagy elolvasni a könyvet. A történetben nem csak a szerelem, a romantika kap helyet, hanem a gyász, a boldogság számtalan kifejezése is. Érzelmek kimutatása és elmondása, amit a világban nagyon sok ember nem mer a felszínre hozni. A film tökéletesen megmutatja, hogy hogyan kéne élnie egy embernek a mindennapjait. Hálát adni a szeretteinknek, hogy még velünk vannak, és úgy leélni egy napot újra és újra mintha az lenne az utolsó.

A két fiatal története tragikus, mégis vidám. Hazel orvosai megállapítják, hogy a lánynak nem sok ideje van hátra súlyosbodó betegsége miatt. Hazel sok mindent elvisel annak érdekében, hogy szüleit boldognak lássa, és ne úgy hagyja el őket, hogy szomorúak és gyászolják a még meg sem halt lányukat. A lány teljesen elfelejt élni, és az sem segít, hogy folyton hordoznia kell hátizsákját, amelyben az életben tartó oxigénje van. Minden fájdalma és kínja ellenére megjelenik szerelme, akitől a lány esélyt kap, hogy úgy élhessen, mint egy egészséges ember. Hazel és Augustus szerelme rengeteg mindent túlélt. Betegségük ellenére is hisznek abban, hogy örök életük lehet. Az ő esetükben tényleg igaz az a mondás, hogy a szerelem gyógyír mindenre.

Bámulatosnak találom, ahogy küzdenek egymásért, hogy boldog legyen a vége. Igaz, hogy nem élhettek együtt örökké, de a film vége mégis pozitívan zárul.

Mikor megnéztem a filmet rengeteg kérdés kavargott bennem annak kapcsán, hogy hogyan kéne élnem az életem. Minden napom ugyanúgy telt, és olyankor eszembe jutott Hazel és Gus szerelme. Ők segítettek nekem abban, hogy emlékeznem kell az élet értelmére. A filmet azért ajánlom, mert úgy hiszem, hogy akárcsak nekem, úgy más embernek is segíthet. 

Hazel Grace betegségéről

A pajzsmirigydaganatok a göbös pajzsmirigybetegségek csoportjába tartoznak. A jóindulatú göböket, vagyis a jóindulatú pajzsmirigydaganatokat az jellemzi, hogy a növekedésük lassú, tokkal rendelkeznek, és általában nem szűrik be a környezetüket (vagyis nem törnek be a környező területekre), áttétet nem képeznek. Ezzel szemben a rosszindulatú pajzsmirigydaganatok (ami Hazelnek is van) növekedése folytonos, szinte megállíthatatlan, átterjednek a környezetükre, és a szervezet különböző helyein áttétet képeznek. (mint Hazel tüdőjében)
Forrás:
https://daganatok.hu/pajzsmirigyrak/ 

Augustus Waters betegségéről

Az oszteoszarkóma agresszív, gyors növekedésű daganat, amely kezelés nélkül egy éven belül halálhoz vezet. A csontrák-típusok között a leggyakoribbnak számító kórkép ma már szerencsére hatékonyan gyógyítható. A leggyakoribb csontrák, mely az összes eset 30%-áért felelős. A daganat éretlen kötőszöveti sejtekből indul ki, amelyek több-kevesebb csont-irányú elköteleződést mutatnak, és tipikusan csont-jellegű sejtközötti állományt (oszteoidot) termelnek.
Forrás:
https://daganatok.hu/csontrak/osteoszarkoma 

A könyv raktári jelzete: G 62

A DVD raktári jelzet: C 71

A könyvet ajánlja: MAGASI LILI a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanulója


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

📌 iskolai közösségi szolgálatos munkák 

"Nincs időm olvasni" kihívás - 2022. szeptember
Hazatérő mesetábor a gyermekkönyvtárban

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher