kulturalis

JÓLLAKNI TILOS! - Világ körüli falatozás

Augusztus…

Javában benne vagyunk már a nyárban. Mindenki (engem kivéve…. persze) jól megérdemelt szabadságát tölti a világ különböző, szebbnél szebb üdülőhelyein.

Az igazi ínyencek finomabbnál finomabb gasztronómiai csodákba kóstolnak bele.

Ízlelőbimbóik úgy tombolnak ilyenkor, mint a rajongók egy rockkoncerten.

Az ízek, imák és szerelmek időszaka ez. Egyikkel sem tudunk kellőképpen jóllakni, mert egyszerűen lehetetlen. Úgyhogy, nyugodtan kezdjünk is neki már most rögtön a falatozásnak.

Terítékként szolgáljanak legújabb tematikus ajánlatunkból a következő könyvek.

Figyelem! JÓLLAKNI TILOS!!! 


Carole Matthews: Cukrászda a kertben  

A negyvenes évei elején járó Fay Merryweather mennyei tortákat és fenséges süteményeket készít saját kertjében található cukrászdájában, ahol a vendégek a csodálatos édességek mellett a gyönyörű virágok illatát is élvezhetik. A cukrászda, a kert és házsártos édesanyja gondozása Fay minden idejét leköti, no de ki más csinálná meg mindezt rajta kívül? Ám Fay kénytelen összes addigi döntését újra átgondolni, miután Danny Wilde belép az életébe.

Carole Matthews szívmelengető új regényében elemi erővel csap össze a család, a kötelesség és a szerelem.

Raktári jelzet: M 43


Erica Bauermeister: Ízek életre halálra  

Lillian, ​az elismert séf gyerekkora óta a legtöbb időt a konyhában tölti, hogy megfejtse az ételek szívet-lelket gyógyító és emléket idéző titkait. Hogy ezt a tudást és a főzés szeretetét átadja másoknak is, főzőtanfolyamot indít az éttermében.
Minden hónap egyik hétfő estéjén nyolc tanítvány gyűlik össze. Köztük van Claire, aki a kisgyerekei mellett igyekszik ismét rátalálni önmagára; Tom, az ügyvéd, akinek az életét felforgatta a gyász; Antonia, az olasz konyhatervező, aki nemrég költözött Amerikába; Carl és Helen, az idős házaspár, akiknek a kapcsolatuk olyan fordulatokat is rejt, amelyeket a csoport többi tagja álmában sem sejtene. Valamennyien azért érkeztek, hogy megtanulják a Lillian lélekkel teli fogásai mögött rejlő művészetet, ám gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy a konyhán túl is keresik a receptet valamire.
Lillian olyan ételek elkészítésére tanítja meg őket, amelyek aromája és technikája nem hagyja érintetlenül életük rejtett zugait sem. Így lassanként, egymás után változtatja meg őket mindannak az íze, illata és textúrája, amit maguk alkotnak…

Raktári jelzet: B 42



Joanne Harris: Az epertolvaj ​

Húsz ​év telt el azóta, hogy a Csokoládé című regényben megismert bájos és életvidám Vianne Rocher és kislánya, Anouk letelepedett az apró francia faluban, Lansuenet-ben. Vianne azóta valódi otthonra lelt, Anouk pedig kirepült a családi fészekből, a csokoládébolt azonban a régi: Vianne és másodszülött lánya, Rosette ugyanúgy készítik a személyre szabott édességeket.

Az álmos falucska élete váratlanul ismét felbolydul, amikor Narcisse, az öreg virágárus meghal és egy szamócában gazdag erdőt hagy Rosette-re, írásbeli gyónását pedig a helyi plébánosra. Az örökséget más is meg akarja szerezni, a faluba pedig új lakó érkezik Morgane Dubois személyében, aki üzletet nyit Narcisse egykori virágboltjának helyén, a csokoládébolttal szemközt.

Morgene éppen olyan karizmatikus és varázslatos nő, mint Vianne, az új üzlet pedig már-már hátborzongató módon éppen olyan mágikus erővel vonzza az embereket, mint annak idején a csokoládébolt…

Raktári jelzet: H 34


Ambrus Éva: Válogatós gyerekek

Ambrus ​Éva hozzátáplálásról szóló első könyve, az Anya, kérek még! óriási népszerűségnek örvend a kisgyerekes családok körében. A kiadványban megtalálható sok-sok hasznos tanács és egészséges finomság édesanyák tömegét tette magabiztossá a gyerektáplálásban.

Ám a legtöbb apróság életében egyszer csak elérkezik az az időszak, amikor válogatni kezd, és a korábban kedvelt ételeket egyszerűen nem hajlandó megenni. A kifogások sora igen változatos: nem tetszik a színe; csak a rizst eszem meg; húst nem kérek; és sorolhatnánk még. Szülőként persze mindenféle praktikával megpróbálkozunk, de sorra kudarcot vallunk. 

Ám mielőtt végleg feladnád, és gyermeked venné át az irányítást az étkezésben, ismerd meg a válogatós evés valós hátterét. A szerző legújabb könyve ehhez nyújt támogatást. A nem evésnek számtalan oka lehet, de szerencsére a megoldások lehetősége is igen változatos.

A könyvet olvasva saját magad is egyszerűen eldöntheted, hogy gyermeked valóban válogatós-e, vagy csupán odafigyel teste szükségleteire. 

Ha eddig nem fordítottál elegendő figyelmet a megfelelő étkezési szokások kialakítására, most bizony elérkezett az ideje, a válogatós evésnek ugyanis ez az alapja. 

Könnyen követhető gyakorlati tanácsok és számtalan gyerekbarát recept lesz ebben a segítségedre, így a nehezebb időszakok sem okoznak problémát majd.

Raktári jelzet: 641 A 52


Carolyn Brown: Az Eperszív Étkezde  

Néha ​egy kitérő mutatja meg a hazavezető utat.

Jancy Wilson tervei között nem szerepelt, hogy pénztelenül és munka nélkül ismét a texasi Pick nevű kisvárosban kössön ki. Ám mégis itt találja magát, azt figyelve, ahogy az autója a szeme láttára szó szerint füstbe megy – és vele a reménye is, hogy eljusson az unokatestvéréhez Louisianába. 

Amikor megpillantja a „Kisegítőt felveszünk" hirdetményt a régimódi Eperszív Étkezde ablakában, feltámad benne annak a két évnek az emléke, amit tinédzser korában itt töltött Pickben. Ez – meg az étkezde híres epres kosárkájának csábítása – elég, hogy bemenjen, és megvesse a lábát… de csak átmenetileg.

Jancy, mivel olyan szülők nevelték, akik sehol sem telepedtek le hosszú időre, nem tanulta meg, milyen az, ha valahol gyökeret ereszt az ember. Most, hogy magával ragadja ennek a fura kis közösségnek a szeretete – meg egy feltámadó, régi érzelem –, kezdi otthon érezni magát ezen a helyen. 

Barátokat szerez, sőt, megtapasztalja a szerelem édességét is. Ám amikor a városka léte veszélybe kerül, Jancy tudja, hogy a legendás epres kosárkánál többre lesz szükség a megmentéséhez.

Tud-e harcolni ezért a texasi kisvárosért.

Raktári jelzet: B 90


Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje  

1909, Párizs:
Pâtisserie Clermont, a híres cukrászda – itt kap munkát egy vidékről felkerült fiú. Megbabonázza az ismeretlen világ: az elegáns vendégek, az aranyló karamellcsodák, a habos krémek. Miután megismerkedik a gazdag tulajdonos lányával, kezdetét veszi egy olyan szerelem, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie.

1988, Cambridge:
Petra nagyapja, a híres történészprofesszor nemrégiben elhunyt. A lány rábukkan egy régi fotóra a hagyatékban: a képen a nagyapa áll, mellette két ismeretlen, és mögöttük a Clermont cukrászda. A fotó hátoldalán pedig egyetlen mondat, a nagyapa kézírásával: „Bocsáss meg!" 

Így indul egy súlyos titok kinyomozása, amely évtizedekre meghatározta generációk sorsát…

Raktári jelzet: M 12


Jamie Oliver: Olasz kaják

Az ​ifjú angol mesterszakács sose tagadta, hogy imádja az olasz ételeket. Keresztül-kasul bejárta hát Itáliát, és mindenütt igyekezett ellesni az olasz konyhaművészet fogásait, hogy a legjobb, legegyszerűbb és legélvezetesebb olasz szakácskönyvet nyújthassa át neked. 

Az Olasz kaják ennek az utazásnak a gyümölcse – és tobzódik az ízekben. A rizottótól a sülteken át a spagettifélékig és salátákig több mint 120 vadonatúj receptet tartalmaz, a könyv felépítése pedig a jellegzetes trattoria étlapját idézi: előételek, első fogások, saláták, főételek, köretek és édességek sorakoznak benne. 

Szicíliától Toszkánáig az olasz vidékeket bejárva Jamie összegyűjtötte az évszázadokon át nemzedékről nemzedékre hagyományozott és bevált családi recepteket. Mert nemcsak a csodálatos ízeket osztja meg veled, hanem az olasz családok szívet melengető légkörét és vendégszeretetét is, azt a nem múló szenvedélyt, amely az ételek elkészítésénél és közös elfogyasztásánál egyaránt érvényesül. 

A remek fotóival hamisítatlan olasz légkört árasztó szakácskönyv az ízek, az élet élvezetéről szól. És mindehhez még csak Olaszországba sem kell utazni, mert Jamie receptjeivel ezt te itthon is megteremtheted!

Raktári jelzet: 641 O 32


Manuela Inusa: Teázó a boldogsághoz

Isten hozott a Valerie Lane-en, a világ legromantikusabb utcácskájában!

A Laurie's Tea Corner büszke tulajdonosának a hobbija a hivatása. Laurie elégedett: a világ minden tájáról isteni teákat árusít, otthonos üzletét kellemes illat lengi be, a vendégei pedig szívesen térnek be hozzá, hiszen a boltocska ugyanazt a harmóniát és melegséget sugározza, mint a tulajdonosa. Laurie bár már hónapok óta Barryről, a jóképű teakereskedőről álmodik, a szerelem terén mind ez idáig nem volt szerencsés. Barátnői szerint ezen nyomban változtatni kell, így hát rögvest tervet kovácsolnak…

Raktári jelzet: I 61


Emily Bold: Amikor a szerelemnek csokoládé íze van

Édes történet szerelemről, újrakezdésről és a múlt titkairól.

Amy Bishop váratlanul megörökli nagyapja csokoládéüzemét. Nemsokára kiderül, a bonbonokkal együtt egy jó adag probléma is a nyakába zúdul. A kis üzem a csőd szélén áll. A Sugar Tale Corporation nagyvállalat szeretné átvenni és modernizálni. Ezért elküldik a jóképű Ryan Scandrik gazdasági szakembert, hogy átszervezéseket hajtson végre.

Amy elszántan küzd Ryan tervei ellen. Ám a nagy viták hevében rá kell döbbennie, hogy egyre jobban bejön neki ez a lehetetlen alak. Hogyan lehet valaki ennyire szexis, vonzó, mégis hidegfejű? Vagy valójában Ryan mégsem olyan szívtelen, mint amilyennek látszik?

Amy tanácsért fordul Kendrához, a nagyapja egyik barátjához. De nem sejti: az idős hölgy hajdan feláldozta a szerelmet ugyanezért a csokoládéüzemért.

Vigyázat, éhesen ne kezdj bele!

#Olvasókönyvtáros

Raktári jelzet: B 76


Életre szóló kalandok – 500 ínyenc utazás a világ körül  

Az ​"Életre szóló kalandok – 500 ínyenc utazás a világ körül" című kötetet azoknak ajánljuk, akik egy-egy távoli országról álmodozva az ötcsillagos éttermek mellett a nyüzsgő piacokra, a parasztporták konyháira, az ódon fogadók, családi sörfőzdék és szelíd szőlőskertek látványára vagy a szivárvány színeiben pompázó egzotikus fűszerek illatára is kíváncsiak – könyvünk segítségükre lesz abban, hogy valóra válthassák álmaikat. 

Élvezzük a letűnt aranykor pompás – noha nem éppen diétázóknak való- finomságait Budapest és Bécs századfordulós kávéházaiban! New York utcai standjai kóser hot doggal és egyéb legendás harapnivalókkal várják a vándort.

A világ legkedveltebb csemegéit a származási helyükön érdemes megkóstolnunk: az igazi pizzát Nápoly sikátoraiban keressük, a borkészítés csodáját Champagne lankáin, a dél-afrikai Western Cape vagy az argentínai Mendoza tartomány szőlőbirtokain kell átélnünk. Akár a kényes ízlésű gourmand-ok közé tartozunk, akiknek igényeit csak korunk leghíresebb séfjeinek alkotásai elégíthetik ki, akár a friss gyümölcsök és sajtok egyszerű örömei állnak közel a szívünkhöz, a kötetben található információk mindenképpen hasznosnak bizonyulnak majd. 

Kötetünk kilenc, pompás színes fotókkal illusztrált fejezete számos meglepetést tartogat, és minden gyakorlati segítséget megad ahhoz, hogy az álomutazás ne maradjon örökre álom. Hamisítatlan angol tejszínhabos eperre vágyunk? Kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen ízű a világ legfrissebb szasimija a tokiói halpiacon, vagy hogy miként sütik a karácsonyi vásár idején a csípős fűszerekkel megbolondított húsokat a perui Cuzco főterén? Netán Koppenhágában válogatnánk a barna kenyérből készült szendvicsek ámulatra méltó választékából? 

A kötetből megtudhatjuk, mikor és hova érdemes utaznunk, hogy felejthetetlen élményekben lehessen részünk. A tízes listák segítségével – melyek a szilveszteri buliktól a világ legjobb élelmiszerboltjaiig a legkülönfélébb témákban nyújtanak eligazítást – megtudhatjuk, hova kell mennünk ahhoz, hogy mindenből a legjobbat kapjuk. 

Lapozzunk bele a könyvbe, és győződjünk meg róla, hogy az élet igenis habos torta… sőt szarvasgomba, kagyló, kacsa pekingi módra, német kolbász, skót single malt whisky és belga csokoládé!

Raktári jelzet: 641 E 39


Victoria Cosford: Szerelemről és egyéb finomságokról

Vicky Toszkánába utazik, hogy elsajátítsa az olasz nyelvet és megmerítkezzen az olasz kultúrában.

Ám nem sokat időzik a nyelviskolában, inkább szerelmével, Gianfrancóval tölti az idejét, aki mellett megtanulja az olasz élet derűs és árnyas oldalait.

Szórakoztató, nyári olvasmány.

Raktári jelzet: C 29


Hamvas Béla: A Bor filozófiája

Végül is ketten maradnak, Isten és a bor.

Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni.

Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni, mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka. A legfőbb névnek a bort választottam. Ezért lett a könyv címe a bor filozófiája, s ezért írtam fel jeligéül azt, hogy: végül is ketten maradnak, Isten és a bor.

Raktári jelzet: H 26


Carole Matthews: A Csokiimádók klubja

Egyes ​nőknek a vásárlás a szenvedélye, másoknak soha nem elég a pezsgőből. Vannak, akik szeretnek jó könyvek fölött gubbasztani, sokaknak pedig a bulizás az élete.

Lucy Lombard számára egyetlenegy dolog létezik, aminek a mennyei öröme nélkül nem tud élni: a csokoládé – a krémes, édes, ízletes csokoládé. Lucy szerint a csoki remek gyógyír fejfájásra, meggyötört lélekre, összetört szívre és az élet minden egyéb bosszúságára, gondjára-bajára. Egy falat töltött vagy fekete csoda, és máris ízesebb a világ.

Szenvedélyében természetesen mások is osztoznak. Három hasonlóképpen csokihívő barátnőjével meg is alakítják a Csokiimádók Klubját. Ha bármilyen válság kavarja fel az életüket, összejönnek szentélyükben, a Csokoládé Mennyország nevű kávézóban. És mivel van a színen hűtlen barát, flörtölő főnök, szerencsejátékos férj, zűrös házasság, így mindig bőven van miről beszélniük…

Raktári jelzet: M 43


Antony Capella: Vendéglő a Vezúvnál

A ​második világháború idején James Gould különös feladattal érkezik a megszállt Nápolyba. Esküvői biztosként korlátoznia kell a brit katonák és a szép olasz lányok házasságkötését. Akad dolga elég, hiszen mindenki a túlélésre játszik, és a háború, a nélkülözés, a veszteségek ellenére boldog akar lenni. A kapitány eleinte szigorúan ragaszkodik a szabályok betartásához, eközben észre sem veszi, mennyire elbűvöli helybéli szakácsnője, a szókimondó fiatal özvegy…

Livia Pertini egész lénye felcsigázza az érzékeket, keze alatt a piros, napsütötte paradicsomok, az ezüstös testű szardíniák, a vulkanikus fekete föld zamatát magukba szívó burgonyák, a ropogós zöldségek, az érett gyümölcsök ínycsiklandó ételkölteményekké változnak. És képesek kiváltani a fordulatot, amikor a szív szava többet nyom a latban. 

Anthony Capella a tőle megszokott könnyedséggel, színesen mesél nehéz időkről, az életet igenlő érzelmekről és élvezetekről, örömökről és fájdalmakról. Valós eseményekből merített történetének szereplői írói fantáziájának szülöttei, de az a bizonyos vendéglő a Vezúvnál ma is létezik…

Raktári jelzet: C 12


Praznovszky Mihály: A kávé füveskönyve  

Noha a kávé története nem nyúlik olyan messzire vissza az időben, mint például a boré, ám ez a történet – ideértve a kávéházak történetét is – így is páratlanul gazdag, akárcsak ennek a méltán népszerű italnak az aromája.

Ezt bizonyítja kötetünk is, amely a kávéhoz kapcsolódó bőséges irodalomból szemezget.

„Egy szem kávéban ott az egész univerzum: az ősrobbanás energiája, a nap fénye, a természet csodája."
„Legyen az tiszta, mint a gyémánt; erős, mint az oroszlán; édes, mint a szerelem; tüzes, mint a pokol és fekete, mint az ördög! – ilyen legyen, ilyen maradjon!"

Raktári jelzet: C 63


 Jill Colonna: Akarom, mert Makaron!

A ​gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!

Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz.

A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!

Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására akárcsak egy született francia.

Raktári jelzet: 641 C 24

Az ajánlót készítette: dr. Szabó Katalin 

Rachael Lippincott: Két lépés távolság - könyvaján...
Most rajtunk a sor!

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
insta
tujv UJ logo central feher