kulturalis

Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "C" és "CS"

Folytatjuk januárban indult Könyves ábécé sorozatunkat. Márciusban a "C" és "CS" kezdőbetűs kortárs magyar szerzőket vettük górcső alá. Bízunk benne, hogy talál kedvének, ízlésének tetsző könyvet, és bátran ajánlja ismerőseinek magyar kortársait olvasásra.


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

📌 Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "C". Válogatás a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár állományából

📌 Könyves ábécé 


Czapáry Veronika: Anya kacag

1975-ben született Győrben. Csak tíz év állandó írás után publikálta írásait, először 2004-ben a Sivatag című versét a Prae folyóiratban, majd 2006-tól folyamatosan publikál irodalmi folyóiratokban novellákat, verseket, regényrészleteket és esszéket. 2012-ben jelent meg első regénye az Anya kacag címmel. Könyvei sokszor zavarba ejtő témákról szólnak, mint a családon belüli erőszak és a gyermek abúzus.

Viktória történetei Budapest éjszakai életének jellegzetes színhelyeire kalauzolják el az olvasót. A fiatal nő szókimondó őszinteséggel számol be naplójában a női szexualitás örömteli és fájdalmas pillanatairól, újra és újra kiábrándultsággal végződő társkeresési kísérleteiről. Az egymást követő bulik forgatagában sorra megjelennek előttünk, majd már ismerősként bukkannak fel újra a művészpresszók és romkocsmák összetéveszthetetlen figurái. Az alkohol, a drog és a szexualitás mámorát azonban mindig a nappalok kijózanodása követi. A gyermekkorban elszenvedett sérelmek okozta szenvedést nem lehet mámorba fojtani. Ezek az élmények, a korán meghalt anya emléke, az apa erotikus közeledésének elfojtott emlékképei a naplóbejegyzések közé ékelt álomszerű szövegbetétekben idéződnek fel. A történet, mint minden igazi irodalom, több az elmesélt esetnél: az ember örök szeretetigényéről szól, amely mindannyiunkban él. Viktória közeli ismerősünkké válik, és azt szeretnénk, ha sikerülne megküzdenie a múlt rémeivel.

Raktári jelzet: C 91Csurgay Judit: A first lady: csapdába csalva 

1956. október 12-én született Vácott. Újságíró, szerkesztő-riporter, bemondó, műsorvezető. 1975-ben megnyerte a Riporter kerestetik tehetségkutató műsort.  1993–2000 között az M1 Híradót vezette. 

Az újrakezdés és a szerelem gyönyörű regénye ez. Egy különleges asszony rendkívüli életútjának hol krimibe illően izgalmas, hol szívszorítóan lágy, líraian romantikus története. A Párizsban és Budapesten játszódó, filmszerűen pergő szövegvilág hőse egy törékeny, kicsit angol, picit olasz, csöppet magyar, ötvenes éveiben járó, ám mégis kislányosan fiatal, lélegzetelállító nő, a karrierjét a fiáért feladni kényszerült egykor világhírű mezzoszoprán, Juliette.

Szépen ívelő pálya, mindent elsöprő szenvedélyes szerelem, tragikus házasság, kegyetlen válás, a miniszter férj ördögi csapdája, zuhanás a csillogásból, a luxusból a semmibe, Juliette harca az elveszített fiáért, a túlélésért, a pénzért s önmagáért, araszolás Waterloo árnyékából felfelé a lejtőn egészen az Elysée-palotáig, a first ladységig – erről szól a lélektani rezdüléseket is gazdagon ábrázoló, ízig-vérig mai történet.

Raktári jelzet: C 86


Cselenyák Imre: Ádott az a bölcső

1957. január 1-jén született Nyírkátán.  Író, zenész, dalszövegíró. 1989 óta ír novellákat, regényeket. 

Egy költő útja önmagához. Egy hűvös, márciusi napon beteges kisfiú születik Nagyszalontán. Senki sem hisz abban, hogy megéri a reggelt, és senki sem gondolná, hogy hazája egyik legnagyszerűbb költője válik majd belőle. Vajon ki ez a különleges fiú? Milyen vágyak űzték, milyen célok felé indult? Mindenki tanul Arany Jánosról, de ismerjük az embert, aki az ikon mögött rejlik? Hinnénk, hogy lázadó volt? Félbehagyta a Debreceni Kollégiumot, és vándorszínésznek állt. Önmagát kereste, sok művészeti ágat kipróbált, de a költészetet sokáig nem becsülte. Vajon mi vitte rá, hogy mégis írjon? Hogy találkozott a nagyszájú Petőfivel? Szenvedélyesen kereste lelki társát, a nőt, akit szerethet, és aki megérti őt. De vajon megtalálta az igazit?

Ez a kötet nem a megközelíthetetlen, nagy bajuszú panoptikumi alakról mesél, hanem az érző fiatal férfiről, aki megannyi nehézség és bizonytalanság után válik a nemzet aranyává.

Raktári jelzet: C 53


Csapó Tamás: Lángoló Budapest

Szoboszlay Tamás százados egy osztrák katonai kórházból tér haza Budapestre, miután felépült súlyos sérüléseiből. Ám ahová megérkezik, már nem az a Magyarország, ahonnan háborúba indult. A hazája feletti hatalomért küzd egymással a "szövetséges" nyilas hatalom és a szovjet hadsereg, és neki el kell döntenie, melyik oldalra álljon - vagy egyszerűen megmaradjon magyarnak. A döntést nehezíti, hogy embersége az üldözött zsidók védelmére sarkallja, nem törődve saját érdekeivel, sorsával. És ebbe az amúgy is kaotikus és embert próbáló életszakaszba érkezik meg a szerelem…

Raktári jelzet: C 41 


Csabai Márk: A magányos farkas

1985. október 21-én született Budapesten, krimiíró, blogíró. 2017-ben elindította az #olvasnimeno programot, amely mára a hazai könyvpiac egyik könyváruházává nőtte ki magát. Első könyvei még Mark Wander néven jelentek meg. 2011-ben már saját nevén írta az Egy csibész naplóját. 

Vajon a gengsztereknek is jár a második esély? Egy igazi férfi életében a legnagyobb kincs a család és a szeretett nő. De mi van, ha egyik sincs? Cecil, a sokat látott gengszter úgy dönt, leszámol múltjával, és új életet akar kezdeni álmai nőjével. De a múltja nem engedi, az élet kegyetlen és még egy súlyos feladatot ró rá. Kap még egy utolsó melót, amit ha sikerrel teljesít, új, normális életet kezdhet.

Raktári jelzet: C 33


Csaplár Vilmos: Hitler lánya

1947. június 27-én született Újpesten.  A Jelenlét című egyetemi irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője.

A regény a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetét jeleníti meg. Egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelme és a nagy, történelmi sorfordító események (1944 és 1956) drámai pillanatai kapcsolódnak össze ebben filmszerű, remekül pergő kalandregényben.

Raktári jelzet: C 41

Új könyveink márciusban
Könyves ábécé a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtárban -...

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher