kulturalis

Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "F"

Folytatjuk januárban indult Könyves ábécé sorozatunkat. Júniusban az "F" kezdőbetűs kortárs magyar szerzőket vettük górcső alá. Bízunk benne, hogy talál kedvének, ízlésének tetsző könyvet, és bátran ajánlja ismerőseinek magyar kortársait olvasásra.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

📌 Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "F". Válogatás a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár állományából

📌 Könyves ábécé

Finy Petra: Marlenka 

Finy Petra 1978-ban született Budapesten. Első felnőtt könyve a 2006-ban megjelent „Histeria grandiflora" című verseskötet, 2008 óta kilenc nagysikerű gyerekkönyvet írt. A "Madárasszony" az első regénye.

Marlenka imádja a nárciszt. Nem csak a virágot. Bár már három felnőtt gyereke van, vonzza magához a narcisztikus személyiségeket, és gyenge ahhoz, hogy ellenálljon nekik. De vajon miért viselkednek furcsán Marlenka felnőtt gyermekei? Miért tör az asszonyra rosszullét a Városmajor egyes pontjain? Az 1944 telén a városrészben történt tragikus események Marlenka családjának több nemzedékére kihatnak. A gyógyuláshoz pedig több nemzedéknyi idő szükséges.

Finy Petra legújabb regénye identitástörténet: főhőseinek hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Marlenkának és gyermekeinek meg kell dolgozniuk a boldogságért és a szerelemért, ám a harmónia még így is törékeny marad.

Raktári jelzet: F 59

Fodor Petra: Egy pillanat bátorság 

1980-ban született Miskolcon. Gyermekkorától Tiszaújvárosban él, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végzett politológusként. 2020-ban jelent meg első regénye Egy pillanat bátorság címmel az Álomgyár Kiadónál. 

Két ​lány, két nagyon különböző élet… Az egyiknek minden lehetősége megvan, hogy megvalósítsa az álmait, a másiknak küzdenie kell, hogy elérhesse azokat…

Dóra kezdő író, és úgy érzi, hazájában nem kapja meg azt az inspirácót, mely elindíthatná a siker felé vezető úton. Ezért úgy dönt, egy angliai egyetem falai közt keresi leendő hősnőjét és saját magát. A hétköznapjai a tanulás mókuskerekében telnek, így nehezen, de végül elindul a Nagy Mű felé. Miközben útját keresi, szembesül a múlttal, a családi tragédiák eddig elkendőzött rideg valóságával. Abby igazi belevaló, bulizós angol egyetemista, egy híres, bohém drámaíró unokahúga, akinek minden adott a boldoguláshoz. Ám miközben kreatív írást tanul az egyetemen, rá kell jönnie, hogy egy neves rokon még nem jelenti azt, hogy az ember maga is tehetséges… A két lány sorsa óhatatlanul is összeforr. A mindig rosszul választó Abby és a választani képtelen Dóra megtalálja-e a végén a szerelmet? Rálelnek-e életük értelmére? Melyikükből lesz író, és kinek nyit az idő újabb lehetőségeket?

Raktári jelzet: F 67

Fejős Éva: Bébi. Bumm! 

1967-ben született  Budapesten. Írói álnevei: Carol N. Fire, Sydney Scott.Első könyvét tizennyolc évesen írta. Számos mini krimit, egészségügyi cikket készített, valamint egy huszonkét részes "segítő" tévéfilmsorozatot a házi betegápolásról, melynek címe Családban marad. Fejős Éva 2001 és 2012 között dolgozott Nők Lapja munkatársaként, azóta szabadúszó.

„Negyvenkilenc ​voltam, amikor megszületett az első és nyilvánvalóan egyetlen gyermekem, Linda. Bár környezetem felkészített rá, hogy szinte minden ismerősnek, sőt idegennek is lesz valamilyen reakciója a hírrel kapcsolatban, talán még engem is meglepett, hogy milyen mennyiségben kaptam hideget-meleget. Ez a könyv az én verzióm, de nemcsak a saját sztorimat mesélem el benne, hanem hiszek abban, hogy segíteni tudok másoknak is a gondolataimmal.
Ha nem is tudom megoldani, hogy mindenki, aki szeretne, anyává válhasson, de bízom benne, az olvasóim céljainak eléréséhez kellő inspirációt nyújthatok."

Őszintén a kései teherbe esésről, gyermekvárásról, az első hónapokról együtt. Fejős Éva új könyve egy személyes, naplószerű írás élete legutóbbi igen fontos eseményéről, gyermeke születéséről. Őszinte és humoros vallomások, történetek gyerekvárásról, nevelésről, a mindennapokról. Egyfajta reflexió a sokakat foglalkoztató témára: a negyven fölötti gyerekvállalásra.

Raktári jelzet: F 36

Földvári-Oláh Csaba: Centrál 

1973-ban született Tiszaföldváron. 1998-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán fejezte be tanulmányait, 2000-ben pedig az ELTE Állam és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 2006 óta négy regénye jelent meg, illetve novellákat publikált szépirodalmi folyóiratokban.

A nagyon is mai történet egyik szereplője dúsgazdag, de kiégett ember, akit már nem elégít ki az éjszakai élet, valami másra, többre vágyik. Kapóra jön ehhez a történelemben jártas Krónikás ajánlata, aki ígéretéhez híven hitelesen, ám rendhagyó módon megeleveníti a millennium és a századforduló budapesti mulatóinak, kávéházainak mondén, bűnöktől sem mentes világát. Egy haláleset miatt a felügyelő olyannyira beleássa magát a történetbe, hogy idővel nem tud szabadulni sem a szereplőktől, sem a szerepektől. Jelen és múlt, mint egy spirál egymásba tekeredik. A múltból végül nincs visszatérés. A nyomozás egyben időutazás is, melyben arra keressük a választ, hogy vajon a háttérből ki mozgatja a szálakat?

Raktári jelzet: F 85 

Frei Tamás: A bankár 

1966-ban született Pécsett. Egyetemi tanulmányait az ELTE Jogtudományi karán kezdte, majd Moszkvában, Washingtonban, Svájcban is tanult. 1991-ben a Magyar Rádió külpolitikai rovatánál kezdte pályáját, mint szerkesztő-riporter. Számtalan háborús helyszínen járt tudósítóként, Szomáliában, Boszniában, a kolumbiai kábítószer-háborúban. Televíziós újságíróként a világ több mint 100 országában járt és interjúkat készített államfőkkel éppúgy, mint hollywoodi sztárokkal. 2007-ben elindította a "Cafe Frei" nevű kávézó-hálózatát.

Jamaicán ​a rendőrségi terepjárók már dübörögnek, hogy kézre kerítsék a Magyarországról óriási vagyont „kimenekítő" és a távoli karibi szigeten bujkáló, korrupt pesti bankárt.
Az Országos Jelzáloghitelbank elnökének privát gépén irtózatos erejű pokolgépet rejtettek el, és csupán percek kérdése, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdosát a feleségével együtt a levegőbe repítsék.
André, a leszerelt légiós és szerelme, Adrienn e pillanatban fordul rá a genovai főutcára, de a rövid mézesheteknek egy orosz bérgyilkos vet véget, aki már a nyomukban liheg.
A Megmentőből megismert André sorsdöntő válaszút elé kerül; cserbenhagyja Adriennt, amint korábbi élete megkísérti? Megtalálja a bankárt, akinek kapzsi mohósága Magyarországot végveszélybe sodorja? És mindezek után vajon visszatalál önmagához, vagy a dühödt bosszú olyan helyekre hajtja, ahonnan már nincs visszaút?

Raktári jelzet: F 92

Könyves ábécé a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtárban -...
"Árral szemben" a Fenntarthatósági Témahét keretéb...

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher