kulturalis

Pasiknak - férfiaknak - apukáknak: tematikus könyvajánló

A férfi nemének sajátosságait legjobb formában képviseli – erős, határozott, bátor, szenvedélyes, ugyanakkor gyengéd, udvarias és figyelmes. Másrészt vadságával és nehezen zabolázhatóságával a nő számára sosem szűnik meg kihívásnak lenni – a nő éberségét örökkön ébren tartja és tudatosítja vele, hogy a férfi szelídítéséhez mindenkor legjobb formája és legbujább nőiessége szükségeltetik.

A férfi nem veszíti el önuralmát, s a kontrollt sem adja ki kezéből soha. S bár teljesen megszelídíteni nem hagyja magát, feladatát a másokért való felelősségvállalásban találja meg, legvégső esetben attól sem riadva vissza, hogy szeretteiért, családjáért még saját életét is kockára tegye. Ha valamitől hiteles egy férfi, hát ettől. A nemzetközi férfinap alkalmából a férfiakról és hobbijaikról kínálunk olvasni valót nem csak férfiaknak.

Jó olvasást kívánunk! Jhon Bailey: A horgászat nagykönyve

A számtalan fotóval illusztrált kötet megismertet a horgászat filozófiájával, és természetbúvár jellegével. A modern idők horgászstílusainak ismertetése mellett ellátja az olvasót egy sor gyakorlati tudnivalóval a megfelelő öltözködésről, a felszerelésről, az engedélyekről, a csalikról és műlegyekről.

Jelzet: 799 B13


Vaszary Gábor: Amiről a férjek álmodoznak

Vaszary ​humora a csúcsponton volt, amikor ezt a kötetet összeállította. 1937-ben írja a könyv prológusában: "Itt állok a gazdasági krízis mélypontján… Én már élni is szeretnék, nem csak létezni. Egyszóval aljas szándékaim vannak az élettel, és Veled ezt nem lehet, édes Irodalom… Most kikezdek a legnagyobb hetérával, a közízléssel. Könyvemben nem fognak lapokon át gondolkodni az emberek. A filozófiát megöltem, az analízist megfojtottam, a leírásoknak kitekertem a nyakát. A végén már úgy belejöttem, hogy kezdtem a rokonaim között is szétnézni. A pénz nem boldogít – mondják. Mindenesetre szeretném már egyszer személyesen is megpróbálni, hogy mi igaz ebből a közmondásból.

Az okos emberek nem érdekelnek. Ezek olyan kevesen vannak, hogy belőlük megélni nem lehet. Én a buták apostola akarok lenni (szervusz, Erasmus)… "

És ezek után elkezdődik a tobzódó Vaszary-humor. Az írások színtere hol Párizs, hol Pest, hol Buda, hol meg Balatonelőkelő…

Jelzet: V 61


Per Petterson:  Férfiak az én helyzetemben

Arvid Jansen úgy kapaszkodik az ismerős dolgokba, mint akinek az élete múlik rajta. Felkeresi régi kedvenc helyeit, leissza magát, nőket szed fel, vagy csak úgy beül a Mazdájába, és keresztül-kasul bejárja a várost, olykor pedig ott is alszik a kocsiban. Egy év telt el azóta, hogy a felesége, Turid elhagyta, és vitte magával mindhárom lányukat is. Arvid úgy érzi, hogy egyedül legidősebb lánya, Vigdis látja őt színről színre, és éppen ezért tartja is tőle a három lépés távolságot. Pedig talán éppen ő az, akinek a legnagyobb szüksége lenne az apjára.

Petterson önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye egy olyan férfi életét tárja elénk kíméletlen őszinteséggel, aki körül egyik pillanatról a másikra darabokra hullik minden.

Jelzet: P 68 


 Singer Magdolna:  Elárult férfiak klubja

Egy ​regény a férfiak elhallgatott fájdalmáról. A kimondatlan szavakról. Az elfojtott érzelmekről. Egy terapeuta megrendítő könyve a férfiak és nők egymásért folytatott örök küzdelméről.

János élete teljesen a feje tetejére áll, mikor felesége egyik pillanatról a másikra elhagyja. A megdöbbent és elkeseredett férfi minden erejével próbál megküzdeni a ténnyel, hogy faképnél hagyták, hogy már csak a szobanövényével vagy a sörösüvegével társaloghat a sivár lakásban, hogy a felesége mással kávézik délutánonként. Miközben a hullámok egyre inkább összecsapnak a feje fölött, régi és új barátokat, újabb és újabb elárult férfiakat faggatva próbálja megérteni, mi is történt vele. Rádöbben, hogy férfitársai is átéltek már az övéhez hasonló fájdalmakat, és hogy ahányan vannak, annyiféleképpen birkóznak kapcsolatokkal, gyerekekkel, családdal, elválással, felelősséggel és legfőképpen az érzelmeikkel.

Jelzet: S 63


Joanna Trollope:  Lányok és férfiak

Jamest rettenetesen felzaklatja, hogy autójával véletlenül elüt egy idős hölgyet. Barátnője, Kate számára azonban az eset kapcsán felmerül egy kérdés: mit keres ő James mellett, aki huszonöt évvel idősebb nála, aki elfelejti magával vinni a szemüvegét, és elüt egy bicikliző idős nőt? James legjobb barátja, Hugh élete is válságba került, látszólag tökéletes és nála jóval fiatalabb felesége, Julia mellett. Hugh egykoron Nagy-Britannia legismertebb híradósa volt, de csillaga már hanyatlóban van – Juliáé viszont emelkedik: elindul jól jövedelmező tévés karrierje.

Négy ember – két meglett férfi és két fiatal nő, akik a lányaik lehetnének – küszködik az elégedetlenséggel, miközben két párkapcsolat kerül a szakadék szélére. Melléjük csapódik még egy Miss Bachelor nevű, függetlenségét hevesen védelmező vénkisasszony, és a kibontakozó események mindannyiuk életét örökre megváltoztatják.

Új kapcsolatok szövődnek, régi kételyek kerülnek felszínre, családok és sorsok zilálódnak össze.

Jelzet: T 92


A sör füveskönyve

„A sör széppé teszi a szomjadat"

"Sörből is lehet néha túl sokat inni. De eleget soha!" "A sör talán a legkülönlegesebb ital a földön - hideg, mégis felmelegíti a szívünket, keserű, mégis megédesíti az életünket, folyékony, mégis kenyérként táplálja a testünket, habja van, mint az óceánnak, mégis mi nyeljük el őt." "Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!" "A sörnek is megvan a maga szakrális matematikája: két sör példának okáért nem létezik. Vagy megállunk egynél, vagy jön a harmadik is."

Jelzet: S 83


Susy McPhee:  Férjek és hazugságok

A ​látszat csal. Ne higgy a szemednek akkor sem, ha a nappalidban a feleséged egy idegen férfi mellkasán zokogva áztatja csuromvizesre annak pólóját. Hiába az egyértelmű helyzet, ez nem az, aminek látszik!

Akkor se higgy a szemednek, ha egy társkereső weboldalról imádott férjed mosolyog rád, elváltnak adja ki magát, tartós kapcsolatra vágyik és gyereket szeretne. Annak ellenére, hogy hat éves a kislányotok és azt hitted, hogy a ti vagytok a mintacsalád… Hát igen, a látszat néha csal, no de ekkorát?

Vannak emberek, akikért bármit megtennénk…

A harmincas éveiben járó Fran számára ebbe a legbelső körbe tartozik a lánya, a férje és a legjobb barátnője, Alison, aki halálos beteg. Alisonnak meg vannak számlálva a napjai, ám halála előtt még szeretné kiválasztani az „utódját", egy új feleséget a férjének, aki majd felneveli a lányait. Megkéri Frant, hogy segítsen neki ebben az abszurd vállalkozásban.

Jelzet: M 49


William Somerset:  Sör és perec

A világhírű író egyik legszellemesebb és legbölcsebb, de egyben leggonoszkodóbb művét tartja a kezében az olvasó. A történet szereplői az angol társadalom közismert figuráit, híres-hírhedt művészek, írók, közéleti személyiségek, sziporkázóan szellemes és érdekes emberek, akik csevegnek egymással, történeteket mesélnek el. Az író lemezteleníti őket, megismerjük életüket, erényeiket, hibáikat, csínyjeiket, bűneiket, de közben az olvasó tudja: mindez csak izgalmas játék, arra való, hogy őt szórakoztassa, mégpedig a legelmésebb módon, a legmagasabb színvonalon. Az érdeklődést mindvégig ébren tartó szellemesség, szórakoztató stílus, finom humor, a briliáns elbeszélő modor mögül felsejlik egy társadalom, annak jellegzetes értelmiségi képviselői, egy kor, amely ma már nosztalgiát ébreszt.

Jelzet: M 44 


Rejtő Jenő: Légió mindhalálig

Irodalmi szenzáció Rejtő Jenő kiadatlan munkáinak kiadása. A jelen esetben több kéziratról, levélről, bohózatról, forgatókönyvről van szó, melyek ízig-vérig igazi rejtős-sztorik, és műfaji különbségük ellenére valamennyi hamisítatlan korabeli pesti humor. Az egyes szövegeket bevezető vezeti fel, illetve az eredetileg töredékes kéziratokhoz fűzött megjegyzések és kiegészítések a Rejtő-írásoktól elkülönülve szerepelnek. A közölt írások közül egyedül a Tokaji aszú című vígjáték látott nyomtatásban napvilágot a Színházi Magazinban (1941) – Szilágyi László neve alatt, mert a korabeli zsidótörvények miatt az író csak „feketén", más neve alatt dolgozhatott. A Pillanatnyi pénzzavar forgatókönyvét Kanizsay József néven Rejtő írta, mely a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárában lelhető fel. A filmforgatókönyv a könnyebb olvashatóság végett színműformára lett átalakítva. A kötetbe beemelt két bohózat közül a Légió mindhalálig kultikus státuszra emelkedett, bár idáig még nem publikálták,

Jelzet: R 53


Harcsa a hegyen

 A ​novellasorozat új kötete igazi csemege a vizek, a horgászat, a hajózás szerelmeseinek. A klasszikus magyar irodalom folyókkal, tavakkal, a horgászattal, a halászélettel és a hajózással kapcsolatos legjobb novelláit gyûjti össze.

A kötetben szerepelnek Kosztolányi Dezsõ, Tömörkény István, Kassák Lajos, Fekete István, Déry Tibor, Karinthy Frigyes, Heltai Jenõ, Nyirõ József és még számtalan kiváló magyar író mûvei.

Jelzet: H 31


Erich Maria Remarque: A katona

A háború utolsó két évében a harcmodor technikai fejlődése olyan elképesztően ugrásszerűen fejlődött, hogy az egyes ember élete teljességgel a véletlentől vált függővé. A hadseregek sok katonája, akik szinte tökéletesen felőrlődtek a lövészárkokban, az állóháború két vagy három éve alatt alig kerültek szemtől szembe az ellenséggel, a foglyok kivételével, akiket valamely döntő eljárás után ejtettek. A régi, hősies értelemben vett háborús dicsőség megszűnt létezni.

A háború értelmetlen borzalommá vált, amelyben a gépi erők széthúzzák, agyonsújtják és szétdarabolják az embert. A lövészárokban lapuló embernek nincs mit tennie, mint hogy passzív beletörődéssel megvárja, eltalálja-e a harci szer vagy sem, ugyanúgy, ahogy bajtársainak százait és ezreit eltalálta; és ha éppen előbújhat az árokból, az nem személyes bátorságának köszönhető, csupán jó csillagzatának, jó sorsának.

Jelzet: R 54 


Mucha Attila: #konyha ​#sör #főzés

Sört ​főzni a konyhában? Bár kétségtelen, hogy a mai napig elsöprő többségben nagyüzemi sörök készülnek itthon, de a kisüzemi sörök egyre izgalmasabb sokasága mind több sörivó érdeklődését kelti fel, és egyre szaporodik azok száma is, akik otthon, saját lakásukban megpróbálkoznak a főzéssel. Ma már itthon és a környező országokban is beszerezhetőek az alapanyagok és a szükséges berendezések. A témában eddig megjelent művek komoly, szakszerű, talán túlságosan is szakszerű írások, receptekkel, alfasavakkal – biológiával és kémiával foglalkoztak, de a jól sikerült sör felett érzett, öröm és az elrontott művelet, a megsavanyodott sör okozta bánat, a sörivó személye nem jelenik meg bennük.

Ezen változtat ez a kiskönyvecske, mely úgy ír az otthoni sörfőzésről, hogy a szerző saját bőrén megtapasztalt sikereit és kudarcait is elmondja az olvasóinak. A meséhez hozzátartoznak a szerző személyes élményei, és a sör iránti érzelmei is, ezért nem maradhatnak ki a kocsmai játékoksem, és ezért került a kötetbe néhány sörkorcsolya receptje. Ezeknek köszönhetően Mucha Attila írásából nemcsak a sörfőzés alapjaival ismerkedhetünk meg, hanem a szerző szoros kapcsolatával könyve tárgyával, az önmaga által főzött sörökkel és mindazzal, ami ehhez hozzátartozik..

Jelzet: 663 M 93


Wolfgang Vogel:  Házi sörfőzés

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők számára gyakorlatias útmutató, a kicsit tapasztaltabbaknak a sörfőzés tömör összefoglalása. A sörgyártás kémiai és műszaki folyamatait követő sörkészítési leírás az otthoni körülmények között szóba jöhető kis mennyiségekre szorítkozik és egyszerű, konyhai eszközök használatát javasolja. Az egyszerűen megfogalmazott magyarázatok a laikus számára is érthetők, jól követhetők.

Jelzet: 663 V 94


333 ​veterán autó

Az oldtimerek az időtlen elegancia hirdetői, ráadásul a legtöbb típus forradalmi változást hozott az autógyártás történetében. Ez az impozáns kötet a 333 leghíresebb veterán autót gyűjti egybe a 19. századi lokomobiltól kezdve egészen a '70-es évek végi népszerű sportkocsikig és családi autókig. A szemet gyönyörködtető fotók mellett könyvünk érdekes háttérinformációkkal is szolgál, és az egyes típusok mellet a legfontosabb műszaki adatokat is közli. A 333 veterán autó nemcsak a régi autók szerelmeseinek nélkülözhetetlen kézikönyve, hanem azok számára is szórakoztató olvasmány lehet, akik csak most szeretnének megismerkedni a klasszikus autócsodákkal.

Jelzet: 629 H 33


A magyar foci legendája:  Rónai Tamás

Van-e még egyáltalán magyar foci? Hallani-e még a külvárosi grundokon azt a mennyei dobzenét, mely mágnesként vonz magához öreget és fiatalt? Megtelnek-e még egyszer az öreg lelátók lelkes és hozzáértő szurkolókkal? Lesznek-e még, akik úgy idézik a mi éveinket, mint legendás korszakot, tehetségek termőjét, nevelőjét? Elindulnak-e a játékosszerzők, akiknek a szí­ve is olyan szí­nű, mint kedvenc csapatuké, hogy megnézzék, mit tudnak a fiatalok? Teremnek-e költők, mint hajdanán, hogy ódákat í­rjanak egy ballábas, hálószaggató lövésről? Ezekkel a kérdésekkel találja szemben magát e könyv olvasója. Rónay Tamás voltaképpen a magyar labdarúgás képekkel illusztrált történetét í­rta meg, s mint annak igazi rajongója — s ki nem az, aki csak egyszer is látta Puskásékat a pályán? — azt sugallja: van remény. Hogy a reményből valóság lehessen, ahhoz úgy kellene tudni játszani, mint e könyv mára legendák világába átlépő hősei. Olyan hűséggel és szeretettel kellene űzni e sportágat, mint ők tették fénykorukban. Mert fénykorokat idéz e könyv, s ebből a hajdani ragyogásból talán még nekünk is juthat valami.

Jelzet: 796 R 84


Szegedi Péter: Az ​első aranykor

Az ​Aranycsapat emlékezete, sőt egyenesen legendája mélyen beépült a magyar köztudatba, a focin jóval túlmutató módon. Az 1960-as évek nagy sikereinek és nagy személyiségeinek emléke is sokakat lelkesít. Az 1945 előtti elképesztően izgalmas, színes és sikeres focivilágról viszont, ahonnan mindez kinőtt, meglepő módon szinte semmit sem tudunk. Egy elsüllyedt, kincsekkel teli, csodás kontinens ez – a magyar fociatlantisz.

A magyar foci már a kezdetektől az európai élmezőnybe tartozott az MTK és a Ferencváros, illetve a magyar és osztrák válogatott versenyfutásának köszönhetően. 1901-től bajnokságot rendeztek, 1902-ben pedig – Európában elsőként – nemzetek közötti válogatott mérkőzésen mérte össze erejét Ausztria és Magyarország. A gyors fejlődés eredményeképp a tízes évek elején Skócia és Anglia után Magyarországon jártak legtöbben a válogatott mérkőzéseire. Az első világháború alatt az MTK csapatát az angol Jimmy Hogan edzette. Hogan forradalmasította a futball stratégiáját, a közép-európai iskola (más nevén Duna menti iskola) néven ismert játékstílus a kontinens élmezőnyébe repítette a magyar labdarúgást. Jól példázza ezt, hogy ebben az időszakban olyan klubok kispadján ült magyar edző, mint a Bayern München, Real Madrid, Milan, Inter, Olimpique Marseille, Benfica, Porto, vagy a River Plate, vagy például 1933-34-ben az olasz első osztály 18 csapatából 12-nek volt magyar az edzője… A leglátványosabb siker az 1938-as vb-ezüst volt, aminek az emlékezete pont úgy a múlt homályába veszett, mint a kor legnagyobb sztárjainak, pedig az ország Schlosser, Orth, Sárosi vagy éppen Zsengellér nevétől volt hangos… A könyv egy új világot tár fel a számunkra, és elolvasása után másképpen fogunk gondolkozni erről az időszakról és még sok minden másról.

Jelzet: 796 Sz 45 


Szepesi György: Búcsú ​a mikrofontól

Teljes ​felelősséggel ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, bár bevallom, elfogult vagyok a szerzővel szemben. Ebben nincs semmi rendkívüli: ki nem elfogult Szepesi Györggyel szemben? Csakhogy az én esetemben ez sokszorosan indokolt, ugyanis az ő égisze alatt kezdtem rádiós pályámat. Ne tessék kérdezni mikor, 1947 februárjában! Folytatom: Tessék mondani: volt valaha boldogabb labdarúgó napja ennek az országnak 1953. november 25-nél? Amikor hatszor dörgött az ágyú Wembley csataterén és Szepesi György hatszor kiáltotta világgá utánozhatatlan hanglejtéssel kedvenc varázsigéjét, hogy: – Gól! Góól! Góóól!

És tessék mondani: volt-e valaha szomorúbb labdarúgó napja ennek az országnak 1954. július 5-nél, amikor a berni Wankdorf stadionból Szepesi György elcsukló hangon, könnyekkel küszködve jelentette be az Aranycsapat vereségét? Szepesi György: a Hang! A Tizenkettedik játékos. Díszítő jelzők, jogosak. Évtizedeken át az ő szavára rándult össze izgalmában a gyomrunk, vagy olvadt mosolyra az ábrázatunk. Hiszen végigkísérte nemcsak az Aranycsapat, hanem az egész ország minden léptét, s ha olykor botlott, vagy tévútra tért tán, ebben a kötetben azt sem tagadja. Közvetített vagy ötven magyar olimpiai bajnokságot, közvetített vagy ötezer gólt, s amikor az ötvenéves jubileuma alkalmából megint a mikrofon elé állt – a válogatott Siófokon kikapott az izraeliektől. Egy kisfiú elindult a Váci útról, eljutott a világ tetejére, aztán – amint szép és méltó – visszatért az Angyalok Földjére. mindez megtalálható önéletrajzának oldalain.

Melyet teljes felelősséggel ajánlok elolvasásra … Vagy ezt már mondtam? Peterdi Pál.

Jelzet: 796 Sz 70

A "legnagyobb magyar" gróf Széchenyi István
Stephenie Meyer: Alkonyat - könyvajánló első kézbő...

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher