kulturalis

Új könyveink szeptemberben


María Duenas: Sira

„A második világháború végén a varrónőből lett egykori kém, Sira Quiroga babát vár, és végre békés életet él brit diplomata férjével, Marcusszal. A sorsnak azonban más tervei vannak vele, és a nyugalom átmenetinek bizonyul. Férjét Jeruzsálembe helyezik át, ahol a házaspár belekeveredik a politikai fenyegetések és az erőszak világába. Végül az Izrael állam megszületését megelőző feszültségek elérik a forráspontot, és tragédiába csapnak át a King David Hotel szörnyű bombázása során. Sira arra kényszerül, hogy újra feltalálja magát, ezért Angliába utazik, ahol megküzd az anyósa ellenségeskedésével, miközben új küldetést vállal a brit hírszerzésnél, és új identitást vesz fel. Livia Nash lesz, akinek fedőfoglalkozása újságíró a latin-amerikai BBC-nél. Sira hamarosan Madridba utazik, ahol találkozik a félelmetes Eva Perónnal – és elbűvöli őt. Később egy tangeri küldetésben vesz részt Barbara Hutton amerikai örökösnővel. Útja során árnyakkal találkozik a múltjából, akik mind arra törekszenek, hogy tönkretegyék őt." A könyv megtalálható Felnőtt-könyvtárunk szépirodalmi művei között, ajánljuk a téma iránt érdeklődő olvasóinknak.

Raktári jelzete: D 93 Catherine Gilbert Murdock: Da Vinci macskája

„Federico a 16. századi Rómában él, Bee pedig a mai New Jersey-ben. Hihetetlenül hangzik, de egy macskának köszönhetően jó barátok lesznek. Ahhoz, hogy találkozzanak, szükség van még Leonardo da Vinci titokzatos szekrényére, és fontos szerepet kap kalandjaik során egy régi rajz is, ami a megszólalásig hasonlít Beere. Catherine Gilbert Murdock regénye lélegzetelállítóan izgalmas történet, teli akcióval, rejtélyekkel, történelemmel és művészettel. Na meg csokoládéval." A színes könyvet elsősorban a felsős korosztálynak ajánljuk, megtalálható Gyermekkönyvtárunk ifjúsági könyvei között.

Raktári jelzete: M 96


Rebecca Elliott: Fesztivál a fa tetején

„Vajon sikerül megrendezni a bagolysuliban a Virágözön Fesztivált? Suhanó Évi túl nagy feladatra vállalkozik, amikor felajánlja, hogy tavaszi fesztivált rendez az iskolájában. Még barátnője, Lizi segítségével sem sikerülne mindennel időben elkészülnie. Évi már nagyon fél és izgul. Vajon kér-e segítséget Katától (más néven Undokságos Undokkatától)? Vagy le kell fújni a fesztivált? Ez a könyv egy kedves kisbagoly naplójaként íródott, és Rebecca Elliott huhogtatóan gyönyörű illusztrációi díszítik minden oldalon." A színes könyvet ajánljuk kezdő olvasóknak, megtalálható Gyermekkönyvtárunk meséi között.

Raktári jelzete: E 40


Ínyenc szárnyasok

„Szeretnéd tudni, hogyan készül a világ legjobb rántott csirkecombja? Szívesen megfőznéd a félórás gorgonzolás-zsályás csirkeragut? És mit szólnál hétvégére egy profi, konfitált libacombhoz? Vagy a vendégeid számára egy zamatos, rumos-fűszeres csirkéhez? De ne állj meg ezeknél, menj tovább! Tanuld meg, hogy ugyanilyen módszerekkel egészen más ételeket is mennyire könnyen elkészíthetsz. Stahl Judit új szakácskönyvsorozatának különlegessége, hogy alapul veszi a Stahl magazin legnépszerűbb receptjeit, és mindegyikhez kínál egy-egy vadonatúj, szellemes variációt. Nem más ez, mint ötletadó gasztronómiai barangolás, gondolatébresztő főzőiskola – telis tele sokszoros tesztelt, garantáltan működő receptekkel. Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával." A könyv megtalálható Felnőtt-könyvtárunk szakkönyvei között, ajánljuk a téma iránt érdeklődő olvasóinknak.

Raktári jelzete: 641 I 62Pernyész Dóra: Majd ha fagy!

„Királykisasszonyok csak a mesékben léteznek. Magas falú várban élnek, sárkány őrzi őket a toronyszobába zárva. A király pedig fele országát adja annak a bátor királyfinak, vagy szegény legénynek, aki legyőzi a gonosz bestiát, és megmenti szeretett leányát a rabságból. Ám mi a helyzet Kamilla királykisasszonnyal? Ő is egy kis szobában él egy emeletes házban, az ablakból figyeli királyságát, az udvart. Őt nem sárkány, hanem meggondolatlan szavai és bántó viselkedése tartja rabságban: nem akarnak játszani vele a gyerekek. Unatkozik. Emellett mindenét odaadná, ha édesapja, a "király" több időt töltene vele, nagyon vágyik a közös játékra. A könyv az óvodás és kisiskolások részére íródott, ez a gyerekek számára tanulságos történet, hiszen példaként jelenik meg előttük Kamilla királykisasszony jellemfejlődése és az, ahogy a barátaitól bocsánatot kér, mikor felismeri, hogy helytelenül viselkedett." A könyv megtalálható Gyermekkönyvtárunk meséi között.


Raktári jelzete: P 57


Dean Nicholson: Nala, a mentett cica

„Egy életet megváltoztató barátság története. Dean Nicholson elmeséli Nalával, a mentett cicával közös világkörüli biciklis utazásuk inspiráló kalandjait. Amikor a harmincéves Dean elindult Skóciából, hogy körbe kerekezze a világot, az a cél vezérelte, hogy minél többet megtudjon nyugtalan bolygónkról, de arra nem számított, hogy váratlan társa révén milyen tapasztalatokat szerez majd. Három hónappal az elutazása után Montenegró és Bosznia között a hegyekben, egy félreeső úton magára hagyott, sáros kiscicát talált. Az átható tekintetben és a kétségbeesett nyivákolásban volt valami ellenállhatatlan. Nem hagyhatta a sorsára, ezért feltette a biciklijére, majd a helyi állatorvosok segítségével kiápolta a betegségeiből. További útja során elszakíthatatlan kötelék és barátság szövődött Dean és a macska között, akinek a Nala nevet adta. Nala kíváncsi, önálló, tele van lendülettel és kalandvággyal. A megismerkedésükről készült videót húsz millióan nézték meg, és az Instagram oldaluknak eddig 750.000 követője volt, de a szám tovább nő. Olvashatunk arról, hogy Dean és Nala mennyi kedvességet kapnak idegenektől. Menekülttáborokat keresnek fel együtt, Európa- és Ázsia-szerte állatokat mentenek, és megtanulják, hogy a váratlan bámulatos lehet. Két íróval, Garry Jenkins-szel és a Bob, a kóbor macska alkotójával, James Bowennel együtt Dean megosztja velünk a Nalával közös utazásuk lelkesítő és szívmelengető kalandjainak kivételes történetét." A könyv megtalálható Felnőtt-könyvtárunk szépirodalmi művei között, ajánljuk a téma iránt érdeklődő olvasóinknak.

Raktári jelzete: N 75


Laurie R. King: Rejtély a Riviérán

„Monte-Carlo, 1925 forró nyara, a jazz aranykora. Franciaország egykor álmos tengerpartja élettel teli, zenés teraszairól amerikai nyaralók bámulják a Riviéra fényeit. A kaszinókban vagyonokat nyernek, veszítenek, lopnak és rejtenek el néha. Amikor Mary Russell és Sherlock Holmes megérkeznek, a nyomozópáros újfajta örömökkel, régi bűnökkel, vakító napfénnyel, lüktető jazz-zel és új vonzalmakkal néz szembe. A minden lében kanál Russell gyorsan összebarátkozik az elbűvölő amerikai házaspárral, Sara és Gerald Murphyvel, akiknek pompás tengerparti élete híres írókat és művészeket vonz, de néhány, a monte-carlói alvilághoz tartozó bűnözőt is. Murphyék társasága számos hírességnek ad ihletet F. Scott Fitzgeraldtól Pablo Picassóig, ám 1925 nyarán Russell számára a legérdekesebb a társaság új tagja: a Holmes házaspár egykori házvezetőnője, Mrs. Hudson, akit nem látott, amióta az asszony elmenekült Angliából egy gyilkosság hamis vádja elől. Amikor Mrs. Hudson nappalijában rátalálnak egy fiatalember hullájára, ismét ő az első számú gyanúsított. A Sherlock Holmes és Mary Russell nyomoz című sorozat rendkívül izgalmas és szórakoztató indítókötetét tartja kezében az olvasó." A könyv megtalálható Felnőtt-könyvtárunk szépirodalmi művei között, a krimi kedvelő olvasóinknak ajánljuk.

Raktári jelzete: K 46


Hogyan lehet megszeretni az olvasást?
Új könyvek szeptemberben

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
insta
tujv UJ logo central feher