kulturalis

Nemzetközi férfinap - november 19.

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ és az UNESCO támogatásával. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakhoz kötődően. Az idei téma: "Better health for Men and Boys" „Jobb egészség a férfiak és a fiúk számára". A cél, hogy olyan új gyakorlatok kerüljenek be a köztudatba, illetve a mindennapi rutinba, mely által többet és jobban odafigyelnek a férfiak egészségi állapotukra.

A magyar férfiaknak különleges helyzete van, ha a férfinapról van szó, mindjárt két dátum is felmerül. Ha a nemzetközi jeles napot vesszük, akkor november 19-én ünnepeljük meg. Erre buzdítana egyébként a férfinap hivatalos magyar oldala is, ahol az elmúlt 3 évben is november 19-én ünnepeltek. Ennek ellenére a hivatalos dátum mégse ez hazánkban, hanem május 19-e, Ivó és Milán napja. Hogy miért pont ez, annak több oka is lehet: egyrészt "Ivó napja", másrészt az, hogy a májusi időpont sokkal közelebb esik a nemzetközi nőnap időpontjához. 

Az International Men's Day oldalára, ahol összegyűjtik azt, hogy a világon hogyan, mikor és mivel ünneplik a férfiakat – talán nem véletlenül – már ez az időpont került fel.

Ha férfinap, akkor ajándékozás

Mint minden ünnep vagy esemény kapcsán, itt is felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit ajándékozzunk a férfinapon? Nyugodtan leszögezhetjük, hogy nincs olyan férfi, akinek ne esne jól egy kis kedveskedés. De kérdés, hogy mégis mivel és hogyan lehetne a férfiakat megajándékozni? Úgy vélem, hogy a férfiaknak bátran vegyünk valami számukra fontosat; egy új, vágyott szerszámot például biztos megérdemel bármelyik férfi. Persze a kreatív megközelítésnek is van létjogosultsága: egy finom vacsora, mellé egy különleges bor, vagy a kettesben töltött minőségi idő is jó ajándék lehet. 

Írta: Némethné Kiss Ida Mónika

Mi ÚJság? - Süssünk, főzzünk valamit!
A magyar népdal és a népköltészet hete

Kapcsolódó hozzászólások

faec
 
youtube logo
 
insta
 
tujv UJ logo central feher