szederkeny

Könyves ábécé a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtárban - magyar kortársak közelről "E"

A Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár csatlakozik a központi könyvtár 2023-as tematikus ajánlójához. Minden hónapban bemutatjuk a fiókkönyvtárban található, egy-egy betűhöz tartozó kortárs magyar szerzők műveit. Májusi ajánlónkba az „E" betűs szerzők kerültek.


KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

📌 Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Magyar kortársak közelről "E". Válogatás a központi könyvtár állományából

📌 Könyves ábécé


Egressy Zoltán: Szaggatott vonal (aparegény)

Egressy Zoltán  1967-ben született Budapesten. József Attila-díjas magyar író, költő. Drámaíróként lett ismert és elismert. 1998-ban mutatta be a budapesti Katona József Színház Portugál című darabját, amely húsz éven át színen maradt, és a színház legtöbbet játszott, legsikeresebb előadása lett. Számos darabja került színpadra külföldön is. Négy színdarabjából (Portugál; Sóska, sültkrumpli (Offside címmel); 4x100 és Nyár utca, nem megy tovább) filmváltozat is készült.

Egressy új regénye bizonyítja, hogy immár nemcsak a legismertebb hazai drámaíróként kell őt számon tartanunk, hanem ugyanilyen rangú prózaíróként is. A regény egy budapesti motorosfutár-fiú egyetlen napjának története: apáról, hiányról, nőkről, magányról és szeretetvágyról. Remekül komponált, megrendítő és finom humorral megírt könyv. „nem akarok semmit, nem tartozunk egymásnak, csak kíváncsi vagyok rád, ennyi, és a végén majd, amikor találkozunk, a legvégén, azt hiszem, akkor majd megölellek téged."

Raktári jelzet: E 22


Eörsi István: dr. Noha (történetek)

Eörsi István, eredeti nevén Schleiffer Ede (Budapest, 1931. június 16. – Budapest, 2005. október 13.) Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, publicista, Lukács György tanítványa, majd fordítója. Munkássága szerteágazó: írt drámát, novellát, s rendszeresen jelennek meg publicisztikai írásai és tanulmányai. Műfordítói tevékenysége jelentős: érdeklődése főként az angolszász és német nyelvű irodalom felé vonzza. Sikerrel fordít klasszikus és modern szerzőket egyaránt.

„Dr. Noha én vagyok, noha… Mégsem állíthatom, hogy én vagyok, noha… A történetek mégis csak az én történeteim, jóllehet a legtöbb másként történt meg, noha így is megtörténhetett volna, illetve némelyek így történtek meg, mások viszont egyáltalán nem történtek meg, hanem kitaláltam őket. Illetve nem is én, hanem dr. Noha. 56 történet készült el a könyv lezárásáig, ez olyan véletlen, amelynek együtt örültünk, dr. Noha meg én." (Eörsi István)

Raktári jelzet: E 60Eőry Ajándok: A ​jellemmegtartó erő

Dr. Eőry Ajándok (Budapest, 1946. május 3. – Budapest, 2020. július 11.) biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője.

A kínai orvoslás művelőjéhez – aki „mellesleg" a magyar orvosi egyetemet is elvégezte – spirituális üzenet érkezett, amely így szól:„az Isten ezt az évet adta nektek választóvízként, a jó és a rossz harcának végére". A doktor felteszi a kérdést: tudunk-e úgy összefogni, hogy a harc a jó oldalra dőljön? Ugyanis valóban nagy a tét: mehet-e hazánk a most megkezdett úton tovább, vagy a visszahúzó erők kerekednek fölül, mint ahogy az már egyszer megtörtént.

Mi lehet az az erő, amely segíthet bennünket ezen az úton. A szilárd jellem, amelynek titkát szerzőnk székely vendéglátói között tapasztalta meg: mély istenhit, emberszeretet, az együttdolgozás képessége a bajba jutott barátokkal. Szerzőnk e központi gondolatra fűzi fel már megélt orvosi tapasztalatait, a visszajelzéseket és ajánlásait egészségünk megőrzése érdekében. S nekünk magyaroknak egy meghökkentő tényt: a kínai orvoslás szerint a jellemessé tevő gyógyászat is létezik. Igen, de hogyan? Ezt árulja el ez a könyv. 

Raktári jelzet: E 60


Margaret Moore: A múlt árnyai

A Margaret Moore írói álnév mögött Erdélyi Margit magyar írónő rejtőzik, aki ezen kívül még Maggie O'Brian néven is publikál. Ezek alatt az álnevek alatt 23 romantikus, szerelmes regénye jelent meg. Ezeken felül nyelvkönyveket is írt, 14 nyelvkönyve van, amiket német és angol nyelvtanításhoz használnak, ezek saját nevén jelentek meg.

A ​történet egy szokványos főnök-titkárnő románccal kezdődik, a folytatásáról azonban mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy hétköznapi. Közbeszól ugyanis a férfi cselszövő anyja, aki jobb partit remél a fiának, ezért kimódolja, hogy a már áldott állapotban lévő lány eltűnjön szerelme közeléből, aminek következményeként és némi keserves közjáték után a szerencsétlen fiatal nő az ikergyermekeit egy elhagyatott helyen szüli meg. A kislányt halottnak hiszi és otthagyja egy tanya előtt, míg a fiát egy árvaházban helyezi el. Telnek az évek, Theresa, az egykori titkárnő már egy gazdag gyáros feleségeként szerető anyja lesz öregedő férje fiának, amikor feltűnik a színen egy fiatal lány, és egymásba szeretnek a mostohafiúval. Természetesen kiderül, hogy ő Theresa halottnak hitt gyermeke, aki azonban súlyos beteg lesz, az életét csak az anyjától kapott új vese mentheti meg. És immár az sem okozhat meglepetést az olvasónak, hogy kisvártatva megjelenik az árvaházba adott fiú is: őt viszont a véletlenek folytán a vér szerinti apja fogadta örökbe, mit sem sejtve a származása rejtélyéről. És miután a régi szerelmesek, az egykori főnök és titkárnő szintén találkoznak, s minden titokra fény derül, végre szertefoszlanak a múlt baljós emlékeket hordozó árnyai is.

Raktári jelzet: E 74


Erdész Róbert: MyWords – Colossus

Erdész Róbert (1958-) zenész, író 1979 és 84 között az Elte matematika-fizika szakára járt, mikor megszületett első zenekara, a SOLARIS, aminek Bradbury klasszikusára épülő concept-albuma, a Japánban megjelent Marsbéli Krónikák számos díjat kapott. A science fictionhöz való vonzódás kezdettől jelen van pályafutásában, több regénye is megjelent ebben a műfajban.

Egy számítógépes játék, a MyWords előbb közvetít mozgóképet egy terrortámadásról, mint hogy az valóságosan megtörténne. Emellett egy nyugtalanító gyilkosság is borzolja a kedélyeket. Az FBI és a hadsereg bevonásával nyomozás, illetve különös hajtóvadászat indul. Az események azonban egyre titokzatosabb fordulatokat vesznek. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy a világon semmi nem az, aminek látszik. A valóság szövetén keletkező seb nem hiba, hanem esély. A helyzet kulcsa pedig a MyWords. A teremtmény felett teremtőnek is lennie kell. De mi van, ha kiderül, hogy a teremtő felett is van még valaki?

Erdész Róbert fordulatos regénye izgalmas kalandra hív. Emellett pedig – a Mátrix után szabadon – újraértelmezi az emberi létezés pozícióját az univerzumban.

Raktári jelzet: E 77


Erdős Virág: Ezt is el

Erdős Virág (Budapest, 1968. február 27. –) József Attila-díjas magyar költő, író, drámaíró. 1993-ban született első könyvében Korniss Péter fotóművész Budapest-témájú fotóihoz írt vegyes műfajú kísérőszövegeket (Udvarok). Ezt követően főként kispróza-kötetei jelentek meg. Színpadi művei több színházban is bemutatásra kerültek. A merénylet című drámájából és a Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékából hangjáték készült a Magyar Rádióban. 2011-ben látott napvilágot A Trabantfejű Nő című első verseskötete.

A 2013-ban megjelent ezt is el című kötete öt kiadást ért meg, benne olyan versekkel, mint a Na most akkor, a Van egy ország vagy az Én vétkem. A kötetben a közéleti témákra reagáló, a magyar költészeti hagyományt játékosan használó, szociálisan érzékeny verseket olvashatunk. Berzsenyi-remix és József Attila-rap.

Raktári jelzet: E 83


Ézsiás Erzsébet: Kamasznapló

„1977-ben végeztem az ELTE Bölcsészettudományi Karán, ahol mai magyar drámából doktoráltam. Ezzel párhuzamosan elvégeztem a MUOSZ Újságíró Iskolát. A nyolcvanas évektől a kulturális sajtóban tevékenykedem, belső munkatársa voltam a Film Színház Muzsikának, a Színháznak, az Annának, a Pesti Riportnak, a Nők Lapjának, valamint a Magyar Rádió Zenei Osztályának. Utolsó munkahelyem a Magyar Millennium Kormánybiztosi Hivatala volt, ahol szintén zenével foglalkoztam. Azóta szabadúszó vagyok, jelenleg a Lyukasórában írok. Számos monográfiám jelent meg színészekről, énekesekről, írókról: összesen 15 kötet. Nem ezekre vagyok a legbüszkébb, hanem lányomra, Ézsiás Zsófiára, aki 1985-ben született, és jelenleg Olaszországban tanul." Ézsiás Erzsébet

„Ezt a könyvet Nő írta. A nővé érés és az igazi anyává érés látszólag természetes, valójában katartikus történetéről. Mindkét nő - anya és lánya - felnő előttünk. Az egyik úgy, hogy szuverén emberré válik, a másik úgy, hogy megtanulja az elengedés művészetét. Mindkét feladat nagyon nehéz.

Női olvasók személyes gondolataikkal találkozhatnak ebben a naplóban. A férfi olvasók pedig megismerhetik belőle, milyen a világ a nők szemüvegén keresztül, hogyan érik felnőtté egy lány, s milyen gyönyörűséges és gyötrelmes dolog anyának lenni. „(Müller Péter)

Raktári jelzet: E 99

Könyves ABC - ábécé szerint a könyvrengetegben. Ma...
„Egy kicsi madárka hozzám kezde járni… - Tájházak ...

Kapcsolódó hozzászólások

 
tujv UJ logo central feher