kulturalis

Szederke Díszítőművészeti Szakkör

A Szederke Díszítőművészeti Szakkör 1995 óta működik Tiszaújváros Tiszaszederkény városrészében. A csoport legfontosabb feladatának tekinti a település hagyományainak őrzését, a régi szokások felelevenítését, a jeles napokhoz ünnepekhez kapcsolódó tevékenységek újraélesztését és életben tartását.
Igyekeznek felgyűjteni és megmenteni a település régi szövött textíliáin és hímzésein található motívumokat, de emellett a Kárpát-medence más tájegységeinek hímzéskultúrájával is ismerkednek. A szakkör tagjai szívesen fűznek gyöngyöt, szeretnek szőni és horgolni. Elsajátították a rececsipke-készítés alapjait, ezzel is próbálva megőrizni ezt a különleges technikát az utókor számára. A tájház udvarán épült kemencében rendszeresen sütnek kenyeret, kalácsot. Újra elkészítik a rég feledésbe merült népi ételeket, felidézve a régi mozdulatokat és ízeket.


Aktív részesei a városrész kulturális életének. Szakmai kirándulásokon, előadásokon, táborokban folyamatosan bővítik ismereteiket, kiállításokon, bemutatókon szívesen osztják meg tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődőkkel.
Füredi Zsuzsanna, népi játék és kismesterség oktató, mézeskalács készítő népi iparművész.

tujv UJ logo central feher