vylla

Múzeumpedagógiai foglalkozások a tájházban

  
Szívesen fogadjuk óvodás és iskolás, vagy más csoportok jelentkezését, akiknek egy hon- és népismeret óra, egy történelem óra, egy szakkör vagy egy nem szakrendszerű, tematikus foglalkozás keretein belül bemutatjuk Tiszaszederkény történetét és az erre a vidékre jellemző régi népi életmódot.
 
Előzetes megbeszélés alapján az alábbi témákban tartunk múzeumpedagógai foglalkozásokat óvodai és iskolai csoportoknak:
 
  1. Szederkényi barangolás: Mi történt itt régen? Játékos ismerkedés Tiszaszederkény történelmével egy séta keretén belül, ahol felkeressük a városrész legérdekesebb történelmi helyszíneit.

  2. Régészkedjünk!: Kik a régészek és hogyan dolgoznak? Tiszaújváros régészeti leleteinek játékos megismerése, mini ásatás.

  3. Népi építészet: Miből és hogyan épültek régen a házak? A parasztház részeinek bemutatása a tájház példáján. Házépítés fakockából.

  4. A len és a kender népi feldolgozása: Mi a len és a kender? Népi felhasználásuknak megismerése A Kisvakond nadrágja című mesén keresztül; tiló és rokka kipróbálása.

  5. Népi játékok: Miből és hogyan készültek régen a játékok? A falusi gyermekélet megismerése, régi népi játékok kipróbálása és megtanulása.

  6. Mesterségem címere: Milyen foglalkozásokat űztek régen Szederkényben? Ismerkedés a falusi mesterségekkel, elsősorban a halászattal, ezek eszközeivel. Fa pajzs alapú címer készítése.
 
 
 
tujv UJ logo central feher