BLOG

 

 

Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Bíró László

Szeptemberi neves napok. Bíró László

1899. szeptember 29. - 1985. október 24.

Újságíró, festőművész, feltaláló, nevét legismertebb találmánya, a golyóstoll tette világszerte ismertté. 

Egy mindennapi eszköz nem mindennapi története. A golyóstoll elterjedése előtt töltőtollat használtak, amely a mártogatós tollat, az pedig a lúdtollat tette elavulttá. A golyóstoll elve egyszerű: festékkel töltött csövecske végén forgó golyó, ami ír. Bíró László a technológia kidolgozását egy véletlennek köszönheti a legenda szerint. Amikor íróasztalán felborult egy tintásüveg, s az ott tartott apró golyók végigszaladtak a tintán, azok nyomot rajzoltak az asztalra.

Miután Bíró 1943. június 10-én szabadalmaztatta a ma ismert golyóstollat, megkezdte annak gyártását is. A Bíró-féle golyóstollak először a brit királyi légierő számára készültek, mert az írószerszám sem a légnyomásra, sem a repülési magasság változására nem volt érzékeny.

Tudtad?

Bíró László Argentínában olyan tiszteletet vívott ki magának, hogy születésének napja, szeptember 29. az argentin feltalálók ünnepe lett. Mivel hazánkban SZEPTEMBER 8. AZ ÍRNI-OLVASNI TUDÁS VILÁGNAPJA, ezért könyvajánlónkban az írással, olvasással és tanulással kapcsolatos könyveket gyűjtöttünk össze! 

Összeállította: Barnóczki Ulrike gyermekkönyvtáros Büszke magyarok - magyar büszkeségek. Liszt Ferenc
Hazatérő mesetábor a gyermekkönyvtárban

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH