Blog

 

 

60 éve adták át az Üzletsort - Tiszaújvárosi évfordulók

Tiszaújvárosi évfordulók című, településünk múltjának megismeréséért indított sorozatunk következő darabját olvashatják.

A tiszaújvárosi önkormányzat 1996-ban döntött úgy, hogy a Szent István út lesz a város bevásárlóutcája. Az elmúlt években újabb boltok épültek és nyíltak meg az új üzletsornak is tekinthető Szent István úton. Bár máshová került a település „kereskedelmi központja" nem feledkezhetünk el az Üzletsorról, amelyet 60 éve adtak át.

Röviden elevenítsük fel, hogy milyen kereskedelmi egységek működtek hosszabb- rövidebb ideig a Széchenyi úton. Minden üzlet nevét és történetét bemutatni nem ennek a blognak a feladata. Az elmúlt 60 évből egy-két érdekességet elevenítek fel a hely történetéből, illetve néhány üzletről fogok megemlékezni.

A város tervezése során a lakóépületek voltak a legfontosabbak, az üzleteket az első lakóházakban és a barakkokban helyezték el. A tervezés során a település két bekötő útjának két oldalára terveztek földszinti üzletsort, végül csak a Széchenyi úti valósult meg.[1] A terveket Mikolás Tibor Ybl díjas építész készítette. Az üzletsori rész felett 3 fecskefarok alakú épület kapott helyet. „Az 57-es tervben az Üzletsor boltjait (rakodási célból) csak déli irányból, az 5. sz. út (ma Bartók Béla út) felől lehet megközelíteni. Az új változatban az üzletek hátsó bejárata mögé, az árkádok alá terveztek egy összekötő utat az 1. sz. (Béke út) és a 7. sz út (Kazinczy út) közé. Ez lett az Árkád sor."[2]

Az épülő Üzletsor

 Átadását 1963-ra tervezték, ez azonban átcsúszott a következő évre, csak a gyógyszertárat nyitották meg ideiglenesen. A mai Borostyán Gyógyszertár az Üzletsoron az egyetlen, amely a kezdetektől ugyanazon a helyen működik. 1964-ben a Széchenyi úti Üzletsor megnyitásával ugrásszerűen javult a településen a kereskedelmi ellátottság. Az első bérlők:

  • bútorbolt
  • cipész
  • fényképész,
  • fodrász
  • Keravill
  • könyvesbolt,
  • női-férfi fodrászat
  • papír-játék bolt
  • ruházati bolt (Ruházati KTSZ és Borsodi Ruházati Kiskereskedés)
  • vasedény-üveg bolt

Ma már egy kicsit furcsának tartjuk ezt a hasonlatot, viszont a korabeli sajtóban így mutatták be az Üzletsort egy Tiszaszederkényről készült írásban: „…modern üzletsor, mely rövidesen neonbetűs felirataival, szép kirakataival csalogatja majd árkádjai alá a járókelőket és a sétálgató szerelmespárokat. Máris úgy beszélnek róla, hogy ez lesz majd a város „Váci utcája"." [3]

Az új üzletek dolgozói a nyitás után nem sokkal egy komoly problémával szembesültek, mégpedig a beázással. Hónapokon keresztül vitatkozott egymással a beruházó, a kivitelező és a tervező, hogy ki a felelős ezért. Hosszas huzavona után a döntőbizottság a 22. sz. Építőipari Vállalatot marasztalta el a hanyag munkavégzés miatt.[4]

Kézimunka bolt, háztartási bolt, virágbolt, barkácsbolt, kertészkedők boltja, Excelsior bringabutik, Olefin 1 sz. gépjárművezető munkaközösség, TVK Mintabolt, Tourinform és még sorolhatnánk azt a számtalan kereskedelmi egységet, amely az elmúlt évtizedekben itt működött. Elevenítsünk fel néhány ismertebb üzletet.


Patyolat / Mogyoró cukrászda / Queens klub

Az első üzletek között volt a gyorstisztító szalon, amely a Miskolci Patyolat felvevőhelyeként működött. Hetente háromszor szállították a ruhákat.

1978-ban a Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat a volt Patyolat helyén, az autóbuszok megállójához közel egy szeszmentes cukrászdát alakított ki. Ez volt akkor a város egyetlen cukrászdája, a méltán híres Mogyoró. Cukrászda, amelynek felszámolása után 1992-ben nyílt meg a Queens klub (játékszalon).


ABC

Az Üzletsoron nyílt meg a város első önkiszolgáló ABC-je[5]. Ez a kereskedelmi forma a hatvanas évek közepén kezdett elterjedni. „Nehéz ma már elképzelni, hogy az önkiszolgáló boltok megjelenése mekkora újdonságot jelentett, de nem véletlen, hogy a vevőket a sajtó felvilágosító cikkekben igyekezett edukálni, részletesen leírva a vásárlási folyamatot, térképeken bemutatva a boltokban az elvárt haladási irányt, elmagyarázva, hogy itt a kikészített kosarakba maguknak kell betenniük az árut. Korábban mindent a pultnál kellett kérni, ahol blokkot írtak róla, és a pénztárnál fizetni."[6] 1986-ban a bolt mellett lévő kis alapterületű helyiségben zöldség-gyümölcs boltot alakítottak ki. Az üzlet a kilencvenes években zárt be.

Az önkiszolgáló bolt az 1969-es tanácsi ülésen is előkerült, ekkor tárgyalta ugyanis a testület a város közrendjének, közbiztonsági helyzetét. A beszámolóban szóba került a bolt előtti italozás, amely egyrészt akadályozza a gyalogosforgalmat, másrészt rendbontással is jár. A tanács erre megoldásként azt javasolta, hogy az üzletsornál előforduló italozást, főleg fizetési napokon fokozott mértékben kell ellenőrizni, és törekedni kell ezen rendellenesség felszámolására nemcsak figyelmeztetéssel, hanem igazoltatással, helyszínbírságolással, szabálysértési feljelentéssel….

Az Üzletsori ABC (1980-as évek eleje)

Ruházati bolt, a híres „Gyuri-szalon"

A 67. sz. Vegyesruházati boltot 1965-ben nyitották meg az Üzletsoron. A bolt egyik oldalára a lakástextil, a másikra pedig a ruházat került. Az üzlet 1988-ig működött. A Gyuri szalon elnevezést vezetőjéről Onder Györgyről kapta. A bolt helyén ma már a könyvtár működik. 

A Bútorbolt és a sarkon a híres Gyuri szalon


Cipőbolt / Mini Gólya

1967-ben nyílt meg a 60.sz. cipőbolt, amely profilváltozás miatt a Sajó áruház cipő osztályára költözött. Helyette nyílt meg 1976-ban a 73. sz. Mini Gólya csecsemő- és gyermekruházati szaküzletet. 1978-ban korszerűsítették és önkiszolgáló rendszerűvé alakították át. Az üzlet később a Szent István úton és a Sajó oldalában működött.


Volán iroda / optikai szaküzlet

Az Üzletsor felépülésével nemcsak a kereskedelmi ellátottság javult, hanem megoldódott a buszközlekedés problémája is. A helyközi buszjáratok a 35-ös úton levő megállók után bejöhettek a városba az Üzletsorra, amelynek előtere, mint fedett buszváró szolgált. A Széchenyi úton éveken át működött a Borsod Volán irodája, amely az autóbusz-állomás felépítése, illetve átadása után elköltözött.

Az Üzletsoron sorakozó buszokat és a rájuk várakozó tömeget ma már el se tudjuk képzelni. A padok hiánya sok panaszt eredményezett, ekkor alakult ki az a napjainkban is megfigyelhető „szokás", hogy az üzletek párkányára ülnek le a buszra várakozók.

A Borsod Volán irodájának helyén 1990-ben egy optikai szaküzlet nyílt. 

Buszra várva...

Bútor bolt/ fodrászüzlet / szabóság / Városi Könyvtár

Az Üzletsoron a kilencvenes évek közepéig működött a Bútorbolt és a férfi és női fodrászat.

1975-ben a régen "kinőtt" TVK munkásszállón levő helységből az Árkádsoron lévő átalakított lakóépület alsó két szintjére költözött a könyvtár. A gyűjtemény folyamatos bővülésével és a feladatok növekedésével az intézmény állandó helyhiánnyal küszködött. Néhány év múlva a teljes fecskefarkú épületben az intézmény helyiségei kaptak helyet.

1985-ben a könyvtár főbejárata az üzletsori frontra került, ennek az átalakításnak egy órásbolt esett áldozatul. A kilencvenes évek közepén megszűntek a környező üzletek, illetve gondok adódtak a bérlőkkel. A képviselőtestület 1995-ben az Üzletsoron levő Bútorbolt hasznosítása és a Gyuri szalon bérleti jogának megvásárlása mellett döntött. A könyvtár 1997-ben megkapta a fodrászüzlet és a bútorbolt területét. A felújítás után 1998-ban adták át a felújított könyvtárépületet.

Az elmúlt években az Üzletsor több helyiségét megkapta a könyvtár és a művelődési központ feladatai ellátásához.

Az Üzletsor a felvonulási épületekben ideiglenesen elhelyezett „kantinszerű" boltokhoz képest óriási fejlődést jelentett a település kereskedelmi ellátottságában…


Kitka Zsuzsa

helyismereti könyvtáros 


 
[1]
Kákóczki Balázs: A megtervezett város: Tiszaújváros építésének története 1955-1991ig. Tiszaújváros: Tiszaújváros Város Önkormányzata, 2019.p. 128.

[2] Kákóczki Balázs: A megtervezett város: Tiszaújváros építésének története 1955-1991ig. Tiszaújváros: Tiszaújváros Város Önkormányzata, 2019.p. 132. 

[3] Hajdu Imre: Új város született: (1951-1966). Tiszaújváros: Hajdu-Vinpress, 2002. p. 358.

[4] Előrehaladásunk legfőbb feltétele: a gazdaságosság, takarékosság = Borsodi Vegyész 2. évf. 4. sz. (1965 január 28.) p. 1.

[5] Ma már kevesen tudják: a betűszó az Általános Beszerzési Cikkek rövidítése.

[6] https://hetifortepan.capacenter.hu/szocialista-automatak/

Jégkori sztyeppék óriása – a gyapjas mamut

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Helytörténeti Gyűjtemény
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 27.
Telefon: 49/548-445 ; 49/548-446
 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH