Eőry Ajándok és a 3-1-2 gyakorlata

Dr. Eőry Ajándok 1946. május 3-án született. Biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője. 1969-ben biológusi, 1974-ben matematikusi, majd 1996-ban (50 évesen) orvosi diplomát szerzett. 1984-ben alapította meg az első magyar akupunktúrás munkacsoportot, röviddel azután már alkalmazta és oktatta is a fülakupunktúrát. 1988-ban meghívására kínai professzorok érkeztek Magyarországra, hogy szélesebb körben megismertessék az akupunktúrát. Tevékenységüket már akkor a Magyar Tudományos Akadémia jóváhagyásával végezték. 

Több mint 30 éven át alkalmazta és terjesztette a szenvedélybetegek elvonási tüneteinek csökkentésére alkalmas fülakupunktúrás addiktológiát, melyet Európában elsőként Magyarországon vezettek be. Évtizedeken át népszerűsítette az iskoláskori rövidlátást megelőző kínai szemmasszázst magyar iskolákban.

A kínai 3-1-2 meridiántorna programot több mint két évtizede indította el Magyarországon, mely egy hatékony öngyógyító tevékenység. A meridián rendszer azaz energiarendszer, a meridiánok rendszere. Mind a tizenkét szerv egy-egy meridiánhoz, azaz energiacsatornához kapcsolódik, így van máj meridián, szív meridián stb. A meridiánok részben testünk felszínén, részben annak belsejében futnak, különféle szervekkel teremtve összeköttetést. A meridiánok bizonyos pontjain különösen nagy hatásfokkal avatkozhatunk be az egész csatorna energiaáramlásába. Ezeket hívjuk akupunktúrás vagy akupresszúrás pontoknak.

3 

A "3" arra utal, hogy három meridián-ponton akupresszúráznunk (pontmasszázs) kell magunkat. A három pont különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni. A pontmasszírozást gyengéden kezdjük, majd a nyomás, masszírozás erejét lassan fokozzuk. A nyomás lassan mélyüljön, és közben körkörös mozgást alkalmazzunk. A masszírozás időtartama általában pontonként 20-60 másodperc. 

A Vastagbél-4 -es pont, a kézfej háti oldalán található, a hüvelyk és mutatóujj kézközépcsontjai találkozása előtt. A vastagbél 4-es pontot főképp fej-, szem- és fogfájás, torokgyulladás, karfájdalmak, hasfájás és székrekedés kezelésében alkalmazhatjuk sikeresen. Ám ez a pont általános, a test bármely részén fellépő fájdalmak csillapítására is alkalmas, tehát a legfontosabb fájdalomcsillapító pont. E pont alkalmazása vetélést okozhat, ezért a terhesség ideje alatt kezelése általában ellenjavallt. A kezelés 30-40 nyomogatást jelent, a fájdalomhatárig. Megnyomjuk, kb. 1 másodpercig nyomva tartjuk, majd felengedjük – és ezt ismételjük. Mindkét kezünkön érdemes kezelni. 

A Szívburok-6 -os pont helye a tenyéroldali csuklóredő közepe felett 3 ujjal, a két hosszú ín között van. Ezt is a másik kéz hüvelykujjával célszerű massszírozni 3-5 percig. Ez a pont a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését szolgálja elsősorban, úgy, hogy naponkénti masszázsával elkerülhető a koszorúér szűkület éppúgy mint az érszűkület. Úgy mondják, hogy minden panaszra jó, ami a rekeszizom felett, a mellkasban jelentkezik. Általános símaizom-lazító hatásánál fogva a hasi szervek görcsoldására (gyomor-, egegörcs, stb.) is jó. Általános nyugtató hatása van, álmatlanság esetén is érdemes alkalmazni. 

A harmadik pont a Gyomor-36, amely a lábszáron a térdkalács alsó szélétől négy ujjnyira, a sípcsont élétől egy hüvelykujjnyira kifelé, oldalra találjuk. Általánosítva elmondható, hogy jó hatással van minden belső szervünkre, ami a rekeszizom alatt található. Ez a pont a kínai hagyomány szerint " a hosszú élet pontja ". Nincs az a kínai család, ahol ne lenne hagyomány ennek a pontnak a megtanítása már gyermekkorban, hiszen az igazi egészségmegőrzést már a gyermekkorban el kell kezdeni. Fokozza a gyomorfal kiürítő irányú mozgását innen van nemcsak a fogyasztó hatása, hanem hányinger szüntető hatású is. Csökkenti illetve megelőzi a magas vérnyomást.  

1 

Az "1" jelentése a hasunkról szól: fekvő vagy álló helyzetben hasi légzést végzünk, napi 4-5 perc időtartamban.

A hasi légzés folyamán a hasizmok mozgása aktiválja az alhason átfutó kilenc meridiánt, feloldva a test és az elme szorongásait. A hasi légzés során a mellkas nem tágul és a légzésszámot olyan alacsonyra vesszük, hogy az még kényelmes legyen. Ez azt jelenti, hogy eleinte percenként tízszer lélegzünk, majd később ezt a számot 4-5 -re csökkentjük. 


2 

Végül a "2" jelentése a lábak tudatos edzésére utaló tornagyakorlatra vonatkozik. A kínaiak a szobában végezhető tevékenységként a guggolás és a felállás ismételt végzését ajánlják. Guggoláskor a lábak legyenek vállszélességben, lábfejek párhuzamosan és a karok mellmagasságban előre. A tenyerek leguggoláskor lefele mutatnak, és kilégzünk, amikor leguggolunk. Belégzéskor egyenesedünk fel, ekkor a tenyerek már felfelé fordulnak, mintegy megmerítve tenyerünkbe a föld-energiát. Legalább harminckét guggolás ajánlott egyszerre, úgy végezve, hogy a sarkunk a földön marad leguggoláskor is. A mozgás tényleges időtartama ne legyen hosszú, guggolásra öttől tíz percig terjedő időtartam bőven elegendő. A testgyakorlatnak akkor megfelelő a szintje, ha a pulzusszám jelentősen megnő és a gyakorlat végeztével verejtékezünk is.  

Mindenki a saját egészségi állapotához, betegségéhez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot. A feladatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre. Azaz: hasi panaszoknál lehet, hogy a hasi légzésből kell többet végezni – alkalmanként akár 10-15 percet is csak ebből! – vagy mozgásszervi panaszok esetén a guggolás lesz az, amire a nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Mivel azonban nem vagyunk egyformák, a gyakorlatokat úgy végezzük el, hogy közben folyamatosan figyeljük a saját szervezetünk reagálását.


Könyvajánló 

Írta és összeállította: Riczu Anikó 

A Madarak és fák napja
"Gondoltam egy versre" a költészet napjára

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH