Tematikus ajánlók

Nálunk jártak - Budai Lotti

Júniusban az Ünnepi Könyvhét alkalmából vendégünk volt Budai Lotti író, nőtörténeti kutató, aki előadásában a női munkavégzés mítuszairól beszélt.

Az ajánlott könyvről ezt a gondolatot osztja meg Olvasóinkkal:

"Ezt a könyvet azért ajánlom, mert fontos emlékeztetőül szolgálhat, hogy mi nők gyakran azt gondoljuk magunkról és egymásról, amit a történelem során akartak, hogy gondoljunk."


Budai Lotti és Zubor Rozi: Micsoda "Szajhák" voltak: megrágalmazott híres nők igaz története

920 B 91 

Micsoda szajha, cafka, céda… Az ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel rendre bélyegeznek meg nőket. Boleyn Anna, a Nagy Szajha; Kleopátra, a Szajhakirálynő; Marie Antoinette, az Osztrák Szajha; I. Erzsébet, az Angol Szajha. Hogy csak néhány ismert asszonyt említsünk; uralkodókat, művészeket, mecénásokat, szellemi vezetőket találhatunk a soraikban.

Ezekben a nőkben két dolog közös. Egyrészt, nem engedték, hogy mások uralkodjanak testük és életük fölött, másrészt pedig nemet mondtak a nemüknek szánt sorsra. Nem hagyták, hogy a férfitársadalom azokra a szerepekre korlátozza őket, melyek a nők számára hagyományosan nyitva álltak: az anya és a feleség szerepére. Ők a maguk idejében és módján fenyegetést jelentettek a patriarchális társadalom működésére, ezért koruk vagy épp a történetírás, „leszajházta" őket.


Nálunk jártak - Vig Balázs
Nagy utazás - könyvek, amelyek visszaadják az utaz...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH